Restaurant-guide.cz

Šneci v doporučených restauracích v Praze

Konzumací šneků jsou proslulí především Francouzi, ale i ve Středomoří nebo střední Evropě má pojídání šneků dlouhou tradici. Samotné kořeny konzumování šneků nalezneme již ve starověku.

Dříve převažoval volný sběr šneků v přírodě, ale v dnešní době je více běžný jejich umělý chov. Česká republika se v posledních letech stává i významným vývozcem této lahůdky. Šneci se obvykle servírují po tuctu nebo půltuctu na speciálních talířích a to buď v ulitě nebo bez ulity. Jsou-li v ulitě, bývají k dispozici speciální kleštičky na uchopení ulity a tenká vidlička na vytažení masa.

Ze šneků se však vyrábějí i další produkty, například šnečí kaviár nebo novinka posledních let - šnečí játra. Ze šneků se připravuje také paštika, šnečí maso se může podávat i nasekané na drobné kousky a zapečené s vajíčkem nebo sýrem. Němci ze šneků dělají polévku, Španělé je grilují nebo dávají do paelly, Řekové je pečou na rozmarýnu a oleji a v Itálii je pojídají dušené s polentou, v omáčce z česneku a rajčat.

Nejrozšířenější úpravou jsou "Šneci po burgundsku" (Escargot Bourguignonne), což jsou vcelku dušení šneci ve víně po několik hodin, podávaní v rozpuštěném másle s česnekem nebo bylinkami, nejčastěji estragonem. Servírují se ve skořápce nebo již vyjmutí. U nás jsou také známé v úpravě po pražsku, což jsou obalovaní a smažení šneci.

Šneci na Vánoce

Šneci jsou považováni za postní jídlo, proto se v menu objevují na Štědrý den nebo na Velikonoce. V Praze je několik restaurací, kde si právě na Vánoce můžete tuto delikatesu dopřát. Šnečí maso je zdravé, neobsahuje tuk ani cholesterol, vyznačuje se specifickou chutí, kterou si po ochutnání skoro každý zamiluje.

Doporučujeme vyrazit s přáteli nebo rodinou na Štědrý den na oběd, dát si tucet šneků a skleničku vína v dobré společnosti a naladit se tak příjemně na sváteční večer. Každý, kdo tuto pochoutku nezná, se nejprve vyděšeně podívá, ale po prvním ochutnání si ji zamilujete!

Doporučené restaurace v Praze:

Restaurace Les Moules
Praha 1, Pařížská 19/203, Tel: 222 315 022

V restauraci Les Moules servírují po celý rok oblíbené šneky gratinované v česnekovo mandlovém másle. Na Vánoce zde navíc můžete ochutnat vánoční pivo z Belgie.

Restaurant Ungelt
Praha 1, Týn 638/5, Tel: 777 427 000

Luxusní francouzská restaurace Ungelt nabízí celoročně šneky po burgundsku, podávané na horké mořské soli. Na Štědrý den se těšte na speciální šnečí oběd: ochutnáte smažené šneky ve vinném těstíčku, gratinované šneky po burgundsku a šneky v houstičce z listového těsta se špenátem a holandskou omáčkou.

Restaurace La Gare
Praha 1, V Celnici 3, Tel: 222 313 712

Francouzská brasserie La Gare nabízí celoročně šneky po burgundsku.

Restaurace Red Pif
Praha 5, Nádražní 23, Tel: 257 941 669

Francouzská restaurace Red Pif na smíchovském Andělu nabízí celoročně ve svém menu šneky v tradiční úpravě po burgundsku s česnekem a bylinkovým máslem.

Restaurace Café Savoy
Praha 1, Vítězná 5, Tel: 257 311 562

Restaurace a kavárna Café Savoy ze skupiny restaurací Ambiente nabízí šneky po burgundsku celý rok.

Restaurace Bílá Kráva
Praha 2, Rubešova 10, Tel: 603 397 367

Francouzská restaurace Bílá Kráva nabízí celoročně šneky po burgundsku celá prosinec ještě nabízí vánočního Kubu se šneky.

Šneci v doporučených restauracích v Prazeneci po burgundsku

Šneci na Vánoceneci v Malostransk besed

šneci po italsku s polentou

šneci po burgundsku


Restaurace Praha 1 | Restaurace Praha 2 | Restaurace Praha 3 | Restaurace Praha 4 | Restaurace Praha 5 | Restaurace Praha 6
Restaurace Praha 7 | Restaurace Praha 8 | Restaurace Praha 9 | Restaurace Praha 10 | Restaurace Praha okolí

© 2008-2024 Restaurant-Guide, email: info@restaurant-guide.cz
Kopírováni obsahu webu je možné jen se souhlasem autorů a vlastníka stránek
Pro majitele restaurací - chcete-li přidat svůj podnik nebo aktualizovat údaje, pošlete nám email

english version - Restaurant-guide.czRestaurant-guide.cz