Svatomartinské husa a hody a Beaujolais Nouveau v doporučených restauracích v Praze

Svatomartinské hody v doporučených restauracích v Praze

Svatomartinské hody se pořádají u příležitosti svátku svatého Martina 11. listopadu, který tradičně symbolizuje ukončení podzimních měsíců a doby zrání vína a oznamuje příchod zimy. A aby té radosti nebylo málo, upeče se dozlatova husička naplněná jablky a podává se s červeným zelím a knedlíkem nebo třeba bramborovými lokšemi.

Uzavírá se tak současný rok a pomalu se připravujeme na blížící se Vánoce. Nedílnou součástí svatomartinských hodů je pečená svatomartinská husa, koláče a svatomartinské víno, které hraje velmi důležitou roli. Svatý Martin je také svátkem vinařů, neboť končí vinobraní a dokončuje se proces zrání prvního letošního vína. Podle tradice je tak možné 11. 11. v 11 hodin otevřít první letošní mladé víno, které zrálo pouze několik týdnů. Svatomartinské víno může být bílé, růžové nebo červené.
Ve Francii svátek nového vína reprezentuje červené víno odrůdy Gamay Beaujolais Nouveau, které se stalo populárním v celém světě a které se poprvé otevírá každoročně třetí čtvrtek v listopadu.

Kde si dát v Praze Svatomartinskou husu? Nabídku na listopad 2024 připravujeme

Restaurace La Republica, 8.11. – 11.11.2024
Praha 1, Na Poříčí 12, Tel: 602 202 631

Svatomartinské menu v restauraci La Republica nabízí husí paštiku s portským vínem, Svatomartinské husí stehno s variací knedlíků a červeným zelím, švestkový koláč jako dezert a nechybí samozřejmě ani Svatovavřinecké víno z Velkých Pavlovic. Můžete si objednat i variantu s celou husou jako menu pro 4 osoby.
Restaurace Červený jelen, 8.11. – 11.11.2024
Praha 1, Hybernská 5, Tel: 735 123 647

Na typické svatomartinské speciality zve restaurace Červený jelen. Nesmí chybět kaldoun, husí paštika, konfitované husí stehno s vídeňským knedlíkem, červeným zelím s pomerančem, konfitovanou kořenovou zeleninou a bramborovými noky se strouhankou z briošky a jako dezert buchtičky s husím sádlem a povidly. Pro skupiny 4-5 osob lze objednat i celou pečenou husu.
Restaurace Deer, 8. 11 – 11. 11. 2024
Praha 1, Michalská 19

Svatomartinské menu na Vás čeká v restauraci Deer. Ochutnejte tradiční husí kaldoun s knedlíčky, husí rolku s játrovou nádivkou, hlavní chod je husí stehno s červeným zelím a noky a jako dezert variace svatomartinských koláčků.
Svatomartinské Slavnosti na Náplavce, 9. 11. 2024
Farmářské trhy Na Náplavce pořádají v sobotu svatomartinské husí slavnosti. Ochutnáte pečenou husičku se zelím a knedlíkem a degustovat budete z bohaté nabídky svatomartinských vín českých a moravských vinařů. Doprovodný hudební program celý den.
Restaurace Obecní dům, 4. – 11. 11. 2024
Praha 1, Náměstí Republiky 1090
Tel: 771 275 737

Na svatomartinské menu o 4 chodech zve do nádherných secesních interiérů restaurace Obecní dům. Husí mousse s jeřabinami následuje husí kaldoun s játrovými knedlíčky, pečené husí stehno nebo prso s kaštanovou nádivkou a červeným zelím s jablky a kynuté knedlíky s karamelizovanými švestkami a mákem. Lze objednat i celou pečenou husu.

Restaurace Obecní dům navíc přichystala 10.11. od 11:30 do 15:00 hodin Svatomartinský brunch s bohatou nabídkou předkrmů, hlavních chodů (husí stehno či prso s nádivkou a spátzlemi, nadívané perličky, marinovaná kančí žebra, kroupový šoulet či smažená křupavá husa) i zákusů.
Chateau Trnová, 8. – 17. 11. 2024
Trnová 1
Tel: 704 972 501

4-chodové svatomartinské menu pořádá Chateau Trnová. Nechte se pozvat na parfait z husích jater s kdoulovou zavařeninou, krémový drůbeží kaldoun s vaječnými nudlemi a knedlíčky, konfitované husí stehno na červeném zelí s jablky, kaštanovou nádivkou a chlupatými knedlíky a na švestkový cheesecake. Menu lze doplnit bílým či červeným svatomartinským vínem z vinařství Mádl.
Restaurace a pivovar Vojanův dvůr, 8. – 11. 11. 2024
Praha 1, U Lužického semináře 21
Tel: 601 233 233

Oslavte svátek svatého Martina a nových vín 4-chodovým menu v restauraci Vojanův dvůr. Husí kaldoun s knedlíčky, husí rillettes s opečeným chlebem a cibulovou marmeládou, konfitované husí stehno s opečenými bramborovými lokšemi a červeným zelím a jako dezert bramborové „Přesňáky“ s povidly, s mákem a cukrem. K menu se dokonale hodí podávaná svatomartinská vína z Vinařství Oulehla.
Restaurace Altány Kampa, 11. 11. 2024
Praha 1, Nosticova 2a
Tel: 257 007 681

Svatomartinské menu o 5 chodech, doprovázené jak jinak než svatomartinským vínem, nabízí restaurace v srdci Prahy, Altány Kampa. Ochutnejte paštiku z kachních Foie Gras s malinami a guavou, kachní kaldoun, grilované foie gras, sendvič s trhaným husím masem, jako hlavní chod konfitované husí stehno s bramborovými šiškami a červeným zelím a dezert v podobě koláčku s mákem, švestkami, tvarohem a vanilkovou zmrzlinou.

Přejít nahoru