Velikonoční marcipánový mazanec 

Recept - Velikonoční marcipánový mazanec

400 polohrubé mouky
100g hladké mouky
1 ks droždí
125 g cukru krupice
půlka vanilkového lusku
špetku soli
kůru z 1 citronu
20 ml rumu
50 g marcipánu
220 ml mléka
3 žloutky
140 g másla
45 g rozinek
1 vejce
40 g nahrubo nasekaných mandlí
10 g moučkového cukru

Postup:

Do mísy dáme mouku a droždí a krouživým pohybem směs provzdušníme metličkou. Přidáme cukr, sůl, citronovou kůru, obsah poloviny vanilkového lusku a promícháme.

V misce smísíme rum s marcipánem, vlažným mlékem, žloutky a máslem. Vše promícháme s připravenou směsí mouky na vláčné, pružné, ale pevné těsto, které ještě 5–10 minut propracováváme.Na závěr je lehce poprášíme moukou a necháme asi 30 minut odpočinout. Poté těsto opět lehce prohněteme a vmícháme rozinky.

Vytvarujeme bochánek, dáme jej na plech vyložený pečicím papírem a necháme ho dalších 30 minut odpočívat. Troubu předehřejeme na 170°C. Mazanec potřeme rozmíchaným vajíčkem, na středu jej nakrojíme do kříže. Posypeme ho nahrubo krájenými mandlemi a dáme péct.

Po 10 minutách snížíme teplotu na 140°C a mazanec asi 45 minutdopékáme. Zda je upečený, poznáme pomocí špejle. Zapíchneme ji do středu bochánkua vytáhneme – pokud na ní nezůstane těsto, máme hotovo. Pak už jen zbývá posypat mazanec moučkovým cukrem…

Recept pro Restaurant-Guide.cz poskytla paní Karolína Kocincová

Přejít nahoru