Na 1 porci
Suroviny:
1 středně velké jablko
1g cukr moučka
20g třtinového cukru
2ml slivovice
2ml javorového sirupu
hřebíček, skořice, badián
20g sušených švestek
10g datlí
10g mandlí
med
Jablko si omyjeme a oloupeme, překrojíme vodorovně na dvě poloviny a zbavíme jádřince. Vnitřek jablka ještě více vydlabeme, aby nám vznikla mistička se silnými okraji. To co vykrojíme použijeme později jako náplň.
Marináda na jablko:
V kastrůlku si rozpustíme třtinový cukr, přilijeme slivovici a necháme vyvařit alkohol. Poté přilijeme javorový sirup, zhruba 200ml vody a přidáme koření (badyán, skořici a hřebíček). Přivedeme k varu a vložíme jablko, tak aby bylo celé ponořené. Vaříme pozvolna na mírném ohni 15 minut. Jablka vyjmeme z marinády, necháme okapat a vychladnout. Zatím si připravíme náplň.
Náplň do jablka:
Sušené švestky, datle, mandle a vnitřní část jablka, kterou jsme si uschovali dáme do mixéru a rozmixujeme dojemna.
Náplní plníme jablka až po okraj a následně spojíme obě dvě poloviny k sobě tak, aby nám vzniklo zpět celé jablko. Jablko zabalíme do alobalu a vložíme do předem předehřáté trouby (na 200C) a pečeme 5 minut.
Možno servírovat se zmrzlinou.
Dobrou chuť!
Recept pro Restaurant-Guide.cz poskytla restaurace School