Suroviny pro 1 osobu:
tygří krevety (5 kusů) 240 g
bíle víno 80 ml
máslo
olivový olej
olivový olej s chilli 20 g
čerstvý koriandr
čerstvé chilli papričky
česnek
šunka jamon iberico
francouzská (bílá) bageta
salát na ozdobení
Postup:
Oloupeme krevety tak, aby zůstala hlava a zadní ploutvička připojena k masu. Hlava je důležitá, protože do omáčky pustí chuť, i barvu. Potom si připravíme ostatní ingredience, aby jsme je mohli rovnou přidávat na pánev.
Nakrájíme česnek a chilli papričku na co nejtenčí kolečka. Pokud máte jamon už nakrájený na plátky, stačí ho natrhat nebo nakrájet na menší kousky. Nakonec si nasekáme čerstvý koriandr. A můžeme začít vařit. Na pánvi na středním ohni rozpálíme olivový olej extra virgin. Pozor ať se nepřepálí, jakmile začne kouřit, je to špatně.
Orestujeme krevety z jedné strany, do zlatova. Otočíme krevety, přidáme česnek a chilli papričky a po chvilce jamon iberico (stačí mu opravdu chvilinka). Restujeme dokud česnek nezačne zlátnout. Potom zalijeme bílým vínem a přidáme máslo.
Lehce povaříme ať se nám omáčka zredukuje a chutě se propojí. Dochutíme čerstvým pepřem a extra virgin chilli olejem- pokud máte. Sůl není potřeba!!! O slanost se postará jamon. Nakonec přidáme nasekaný koriandr, promícháme a odstavíme.
Teď už si stačí opéct rozpůlenou bagetku, klidně na sucho na horké pánvi a pustit se do jídla. Bagetkou nešetřete, nakonec se všichni perou o to, kdo s ní může vytřít pánev.
Recept pro Restaurant-Guide.cz poskytla restaurace School Restaurant & Lounge