200g tuňáka
2 stroužky česneku
50g červené cibule
50g mrkve
80g hlívy ústřičné a shiitake
1/5 svazku koriandru
sezam černý a bílý na obalení tuňáka
sezamový olej, sůl Maldon, barevný
drcený pepř, citronová tráva
sójová omáčka (dle chuti)
Tatarák
200g čerstvého tuňáka
10g kapary
10g šalotky, případně červené cibule
10g pažitky
sůl, pepř, olivový olej
citrónová šťáva
Kikkoman – sojová omáčka
wasabi prášek nebo pasta
Na ozdobu
4ks křepelčích vajec
10g marinovaného zázvoru
8ks velkyých kaparů
POSTUP
Tatarák
Čerstvého tuňáka nakrájíme na drobné kostičky a postupně přidáváme všechny ingredience a dobře promícháme. Takto připravenou směs napěchujeme do kroužku či jiné kuchyňské formy a formu opatrně odstraníme. Dozdobíme pošírovaným křepelčím vajíčkem plátky marinovaného zázvoru, kapičkou wasabi a velkou kaparou.
Tip na přípravu pošírovaných vajec – vajíčka vyklepneme opatrně do víru vroucí vody, ochucené solí a octem a necháme lehce zatáhnout – po vložení vajíčka již var ztlumíme.
Tataki z tuňáka a houbový salátek
Nejprve si připravíme houbový salátek – mrkev, červenou cibuli, česnek, shiitake a hlívu nakrájené na slabé proužky orestujeme na sezamovém oleji. Přidáme sojovou omáčku a čerstvě nasekaný koriandr.
Tuňáka nakrájíme na větší hranoly a obalíme ve směsi z bílého a černého sezamu, citronové trávy a drcenéh pepře. Tuňáka opečeme zprudka na olivovém oleji ze všech stran (1 min) a necháme odležet. Před podáváním tuňáka prokrojíme na širší plátky (3 plátky na porci) a posolíme Maldonem. Hotového tuňáka pak servírujeme.
Recept pro Restaurant-Guide.cz poskytla Restaurace New York Café