Ingredience pro 5 porcí :
1 kg falešná hovězí svíčková (očištěná, odblaněná)
500 gr celer
750 gr mrkev
300 gr petržel
450 gr cibule
3 l hovězí vývar
300 gr cukr krystal
180 gr špek
3 snítky tymiánu
3 dl bílé suché víno
2 polévkové lžíce hořčice
1,5 dl ocet
0,5 l smetana
1 citron
3 bobkové listy, 10 kuliček nového koření, 20 kuliček celého pepře
čerstvě mletý pepř, sůl
Falešnou hovězí svíčkovou osolíme, opepříme a zprudka opečeme ze všech stran na rozpáleném oleji. Maso vyjmeme a přidáme na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel). Vše restujeme dohněda, poté přidáme nahrubo nakrájenou cibuli a znovu restujeme dohněda, podle potřeby podléváme hovězím vývarem.
Až dosáhneme potřebné měkkosti a barvy (zlatohnědá), přidáme cukr krystal, který předtím necháme zkaramelizovat. Dále přidáme restovaný pokrájený špek, čerstvý tymián, vše zastříkneme suchým bílým vínem a dusíme s divokým kořením zabaleným v látkové pleně.
Takto připravený základ zalijeme znovu hovězím vývarem, přidáme ocet a plnotučnou hořčici. Do základu vložíme maso a dusíme do změknutí, cca 2,5 až 3 hodiny.
Vyjmeme maso a plenu s kořením, přidáme kvalitní smetanu a jemně provaříme. Celou směs propasírujeme za pomoci tyčového mixéru přes cedník.
Hotovou omáčku dochutíme dle potřeby solí, pepřem, citronem a cukrem.
Karlovarský knedlík:
1 veka
4 vejce
0,25 l mléko
nasekaná kudrnka
sůl, pepř, muškátový ořech
Veku nakrájíme na kostičky cca 1×1 cm, které opražíme. Kostičky veky smícháme se žloutky ze 4 vajec, přidáme mléko, sůl, pepř, muškátový ořech a nakonec vmícháme ušlehaný sníh ze 4 bílků.
Z hotové směsi uválíme knedlík, který zabalíme do folie nebo čisté utěrky potřené olejem.
Knedlík vaříme cca 25 min, po vyjmutí jej propícháme špejlí.
Recept pro Restaurant-Guide.cz poskytla restaurace Vojanův Dvůr