Svatomartinská roláda z husy

Recept - Svatomartinská roláda z husy

Ingredience na 4 porce:

Kuřecí játra – 200g
Mléko 0,4l
Brambory 1kg
Muškátový ořech, sůl, pepř, šalvěj – dle chuti
Husa celá 3-4kg
Vejce 4
Jablka 2 ks
Kroupy velké 120g
Máslo čerstvé 80g
Sádlo škvařené 80g
Husí játra 80g
3 větší cibule
2 šalotky
Toustový chléb světlý 500g
cognac, nebo brandy 5cl

Postup:

Nakrájíme toustový chléb na kostky a pokropíme mlékem. Na másle necháme zesklovatět cibulku a šalotku a potom k ní přidáme pokrájená husí i kuřecí játra, prudce je osmažíme a pak osolíme a opepříme, zalijeme vše koňakem, necháme zahřát a nakloníme pánvičku k plameni až alkohol vzplane (pokud máme elektrický vařič pomůžeme si zapalovačem).

Na talíř propasírujeme obsah pánve a do vzniklého pyré přidáme vymačkaný chléb nebo bagetu, necháme zchladnout, pak přidáme syrové sádlo, petrželku, šalvěj, žloutky vymíchané s máslem, ušlehaný sníh z bílků, oříšek a sůl s pepřem. Dobře vše promícháme. Nakrájíme jablka a podusíme v pánvi na másle a přidáme je do misky ke směsi. Obsah misky promícháme a ochutíme.

Celou husu omyjeme, vykostíme, osolíme a opepříme, naplníme ji připravenou nádivkou. Připravený plát masa zarolujeme a převážeme provázkem. Potom celou roládu ještě osolíme, opepříme a dobře polijeme rozpuštěným máslem. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180°C asi 70 – 90 minut, před koncem pečení můžeme přilít víno a dopéct na barvu.

Plátky rolády podáváme s nastavovanou kaší a pečenou cibulkou. Nastavovaná kaše – Nakrájenou cibuli osmažíme na sádle do zlatova. Přidáme vařené brambory, které rozmačkáme a připravíme hustší bramborovou kaši, přidáme ještě uvařené krupky a vše promícháme.

Při servírování přeléváme osmaženou cibulkou a sádlem.

Recept pro Restaurant-Guide.cz poskytla
restaurace Potrefená husa Albertov

Přejít nahoru