Suroviny na přípravu:
husu, nejlépe o hmotnosti cca 4 -5 kg
sůl , kmín , 2 jablka , sušené švestky
brambor, krupice, hrubá mouka
slité sádlo, strouhanka, červené zelí
Svatomartinské víno, med, vejce
Příprava jídla
Husu očistíme a osolíme. Poté necháme cca 1 den odležet v chladu.
Troubu předehřejte na 200°C, horkovzdušnou na 180°C. Připravenou husu okmínujeme, naplníme jablky a sušenými švestkami a vložíme do pekáče prsíčky dolů.
Podlijeme ji horkou vodou a necháme péct.
V průběhu pečení husu propichujeme vidličkou, aby rychleji odtékalo sádlo, které můžeme v případě potřeby postupně odebírat. Asi v polovině pečení cca po 1h15min, husu otočíme a dopékáme dle potřeby.
Hotovou husu vyjmeme, naporcujeme a vykostíme. Jablka a švestky vrátíme zpět do pekáče, usazeniny ze dna a stěn pekáče oškrábeme a vše zalijeme vodou, poté krátce prošleháme tyčovým mixerem.
Šťávu povaříme cca deset minut, aby se dobře spojila a nakonec přecedíme.
Zelí vložíme na orestovanou cibulku, přidáme med a červené víno. Vše společně dusíme do měkka. Zahustíme a ochutíme najemno nastrouhanou bramborou. Poté krátce povaříme.
Ve slupce vařené brambory nastrouháme, přidáme krupici a hrubou mouku v poměru 1:1, vejce, sůl a rychle zamícháme. Z těsta tvarujeme bramborové šišky cca 6cm dlouhé. Šišky vkládáme do vařící vody a vaříme cca 8 minut. Vařené šišky vyjmeme, necháme okapat a vložíme do dozlatova orestované strouhanky, kterou jsme připravili na odebraném husím sádle.
Na talíř klademe zelí, vlevo na talíř bramborové šišky obalené zlatavou strouhankou. Do středu pak kus pečené husy z prsíček a kousek ze stehýnka a celé jídlo podlijeme šťávou. K jídlu můžeme podávat červené SvatoMartinské víno, nebo sklenici piva.
Recept pro Restaurant-Guide.cz poskytla restaurace Triton