Španělská šafránová rýže s houbami a grilovanými paprikami

Recept - Španělská šafránová rýže s houbami a grilovanými paprikami

Tato vynikající rýže s houbami je inspirovaná tradičním španělským pokrmem zvaným Arroz con Championes y Pimientos del Piquillo, který je oblíbený pro své šafránové aroma a tradiční grilované papričky Piquillo, někdy přezdívané jako červené zlato. Toto jméno jim přinesla především jejich výborná chuť a vysoký obsah vitamínu C. Mají neotřelou chuť díky procesu opékání na otevřeném plameni a tomuto receptu dodávají pestrost a šťavnatost. Delikátní aroma této rýže se dá srovnat například s paellou, takže pokud jste fanoušky tohoto pokrmu, rozhodně si zamilujete i tuto vegetariánskou verzi. Servírovat ji můžete samostatně nebo jako přílohu třeba ke kuřecímu steaku.

Ingredience:

30 ml extra panenského olivového oleje
? cibule nakrájené nadrobno
4 stroužky česneku nakrájeného nadrobno
300 g čerstvých hub (např. žampiony, portobello) nakrájených na plátky
220g grilovaných červených paprik nakrájených podélně na proužky
1/2 lžičky sladké španělské papriky
1 rajče nastrouhané najemno
4 šálky zeleninového vývaru
1/2 lžičky šafránu
250g bomba rýže
1 větvička čerstvého rozmarýnu
špetka mořské soli a černého pepře

Postup:

Rozehřejte dostatečné množství olivového oleje na pánvi, přidejte česnek a cibuli a nechte zesklovatět asi 3 minuty. Přidejte houby a povařte další 4 minuty na středním stupni. Přidejte papriky, sladkou papriku, rajče, sůl a pepř.

Po dalších 3 minutách přilejte vývar a šafrán a povařte asi 4 minuty. Přidejte rýži a přiveďte k varu. Naposledy promíchejte, přidejte rozmarýn a nechte vařit asi 15 minut. Snižte stupeň a vařte dalších 5 minut. Poté odstavte z plotny a zakryjte pokličkou nebo čistou utěrkou na dalších 5—10 minut. Zbytek vývaru se tak vsákne do rýže a ta tak bude krásně měkká a nadýchaná.

Recept pro Restaurant-Guide.cz poskytl obchod www.edelikatesy.cz

Přejít nahoru