Sicilská fregola na dva způsoby

Recept - Sicilská fregola na dva způsoby

Fregola je název pravděpodobně nejroztomilejší těstoviny na světě. Malé kuličky z tvrdé semoliny dohromady tvoří pokrm se strukturou spíše podobný cous cousu nebo rýži. Jsou tedy ideálním parťákem pro spoustu omáček, které se s nimi krásně smísí, a to obzvlášť pokud zvolíte ty řezané na bronzových formách, které mají drsnější povrch, na němž omáčka ještě lépe drží. Vyzkoušejte náš recept s hráškem, který je předzvěstí blížícího se jara nebo verzi s omáčku z pečených paprik a chorizem. Oba recepty obsahují bohatou chuť uzenin i šťavnatost zeleniny, takže ve vašich ústech, a snad i na duši, navodí pocit harmonie.

Smetanová fregola s papada curada a trojím hráškem

Papada curada je vepřový lalok dochucený směsí koření — solí, česnekem, pepřem, tymiánem a oreganem. Jedná se o uzeninu podobnou známější pancettě. Obojí jsou velmi prorostlé kusy masa. Pancetta je bůček, neboli břicho prasete, a papada je lalok, spodek krku. Základní smetanová omáčka tohoto receptu je inspirovaná falešnou carbonarou, tou, ve které je smetana a puristé italské kuchyně ji nesnášejí. Tuk a smetana jsou ale vždy předpovědí parádního hodování a proč byste si neměli dopřát? Když se to ale přežene, tak by se každý nejraději po jídle svalil na gauč a dal si dvacet. Pozvěte proto do hry ještě hrášek. A to hned ve třech formách. Pyré, výhonky i kuličky dodají jídlu lehkost a veselost očekávání brzkých jarních slavností, jakými jsou třeba Velikonoce. Dopřejte si tedy co se ráčí, Masopust už je přece dávno za námi.

Ingredience na 2 porce:
80 g papada curada
160 g těstovin fregola
350 g hrášku – mraženého
půl hrnku zeleninového vývaru
1 kelímek smetany
200 g čerstvých žampionů
olivový olej
hráškové výhonky na dozdobení
pepř a sůl

Postup:

Těstoviny dejte vařit do dostatečně osolené vody.

Dejte si stranou menší množství hrášku na dekoraci a zbytek rozmixujte s dostatečným množstvím zeleninového vývaru do požadované konzistence. Můžete si udělat pyré nebo přilít více vývaru, aby vám vznikla hutnější omáčka. Vývar přilévejte opatrně po lžících. Osolte (pozor, vývar už je slaný sám o sobě) a opepřete.

Rozehřejte pánev na vyšší střední stupeň a vložte na suchou horkou pánev houby. Vařte cca 10 minut, než se z hub vyvaří všechna voda a jejich velikost se zmenší zhruba o polovinu. Přidejte trochu oleje a smažte asi 3 minut. Dejte stranou.

Rozehřejte pánev na vyšším středním plameni a přidejte na malé kostky nakrájenou papadu. Vařte do doby, než se kousky masa vypečou do zlatova asi 5—7 minut. Odstraňte je z pánve na talířek a do tuku, co zbyl v pánvi přilejte smetanu. Míchejte, než omáčka zhoustne, opepřete a přidejte zpátky výpečky. Ochutnejte a dle potřeby osolte.

Vmíchejte do smetanové omáčky fregolu.
Servírujte s hráškovým pyré, výhonky, hráškem a houbami.

Fregola s omáčkou z pečených paprik s chorizem a rajčaty

Rajčatové omáčky jsou klasika. Co ale vyzkoušet něco nového? Třeba trendy omáčku z pečených paprik. Stačí šoupnout papriky do trouby, rozmixovat je a zjemnit dle potřeby smetanou. Tento recept skrývá ještě oblíbený salám každého Španěla, chorizo, které je typické svou chutí uzené papriky, která je jeho definující ingrediencí. Tuto dvojitou nálož hluboké chuti pečené a uzené papriky doplňte šťavnatými cherry rajčaty a dozdobte bazalkou a parmezánem. Ideální recept pro ty, kteří chtějí experimentovat, ale ne zas tak moc.

Ingredience na 2 porce:
160 g těstovin fregola
2 papriky
80 g choriza
1 stroužek česneku
půl kelímku smetany
1/4 lžičky uzené papriky
cherry rajčata a bazalka na dozdobení
olivový olej
pepř a sůl

Postup:

Těstoviny dejte vařit do dostatečně osolené vody.

Papriky rozpulte, potřete olivovým olejem a dejte péct do trouby, dokud se nevytvoří načernalé puchýře. Rozmixujte. Do rozehřáté trouby pak můžete přidat rajčata na asi 5 minut a vyndat je nebo je opéct na pánvi na konci vaření. Rozehřejte pánev na střední plamen a přidejte na kostky nakrájené chorizo. Poté, co se z něj za minutu začne uvolňovat tuk, přidejte nadrobno nakrájený česnek a opatrně zahřívejte další minutu.

Přidejte papriky, uzenou papriku a smetanu a redukujte (nechte vařit) zhruba 10 minut.
Přidejte těstoviny do omáčky, promíchejte a servírujte s rajčaty, bazalkou a hoblinkami parmazánu.

Recept pro Restaurant-Guide.cz poskytl obchod www.edelikatesy.cz

Přejít nahoru