Pro 4 osoby
Suroviny:
8ks mušlí svatého Jakuba (očištěné)
150g rýže Arborio
0,5g šafránu
50ml suchého bílého vína
450ml rybího vývaru
50g šalotky
20g čerstvého másla
10g parmezánu
4ks zeleného chřestu uvařeného v osolené vodě
Sůl, česnek, čerstvé bylinky, olej
Postup:
Šalotku zpěníme na rozpáleném oleji, přidáme rýži a orestujeme. Poté přidáme bílé víno a šafrán a necháme vyvařit, postupně podléváme vývarem. Vaříme na mírném ohni za stálého podlévání 15-18 minut, rýže musí zůstat al dente. Před podáváním zjemníme čerstvým máslem, dochutíme a dokončíme parmezánem.
Mušle svatého Jakuba opečeme z obou stran, jen velice krátce, musí uvnitř zůstat skoro syrové, jen tak jsou šťavnaté a správně připravené.
Hotové rizoto dáme do hlubokého talíře, zdobíme opečenou mušlí a dle sezony vařeným chřestem.
Recept pro Restaurant-Guide.cz poskytla restaurace Alcron