K přípravě tohoto pokrmu budeme potřebovat italskou rýži, čerstvou dýni, extra panenský olivový olej, šalotku, zeleninový vývar, sůl, pepř, nahrubo strouhaný parmezán, petrželovou nať, hrst nasekaných vlašských ořechů, olivový olej s příchutí lanýžů a několik plátků bílého lanýže.
Na olivovém oleji zesklovatíme, na jemno pokrájenou šalotku, přidáme na kostičky nakrájenou dýni a opékáme přibližně 5 minut. Třetinu orestované dýně si dáme stranou. Zbylé dvě třetiny smícháme s rýží a trochou zeleninového vývaru. Rýži s dýní pozvolna dusíme a přiléváme vývar. Hotová rýže na pravé italské rizoto musí být al dente, takzvaně na skus.
Do hotového risotta přidáme nasekanou petrželku, parmezán, vlašské ořechy, osolíme, opepříme a nakonec 2 lžičky olivového oleje s lanýžovou příchutí. Zbylou dýni, kterou jsme si na začátku dali stranou rozmixujeme s trochou vývaru, až vznikne krém a také vmícháme do rizota. Risotto necháme minutu odpočinout, servírujeme na talíře a na každou porci nastrouháme na lanýžovém struhadle 4 plátky bílého lanýže.
Recept pro Restaurant-Guide.cz poskytla restaurace COMO