Pomalu pečené prso a konfitované stehno z divoké kachny s lanýžovými noky a marinovanou vodnicí

Recept - Pomalu pečené prso a konfitované stehno z divoké kachny s lanýžovými noky a marinovanou vodnicí

Pro 4 osoby

2 divoké kachny
1 středně velká vodnice
50 ml portského vína
100 g vařených moučných brambor
1 vejce
35 g hrubé mouky
200 g kachního sádla
Pasta z černých lanýžů
Mořská sůl, divoké koření, rozmarýn, čerstvé máslo.

Postup

Kachny rozporcujeme na stehna a prsa, které necháme na hrudní kosti. Kachní stehna naložíme do mořské soli s rozmarýnem a necháme přes noc marinovat.

Druhý den omyjeme, vložíme do kachního sádla s divokým kořením a konfitujeme v troubě při 130 °C 3-4 hodiny.

Z brambor, mouky a žloutku si připravíme bramborové těsto, z kterého vyrobíme malé taštičky plněné lanýžovou pastou. Vaříme v osolené vodě 2-3 minuty.

Vodnici (typ brukve) oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Na pánvi rozpustíme máslo, plátky vodnice krátce orestujeme a podlijeme portským vínem. Odtavíme a necháme marinovat.

Kůži na prsou zlehka nakrájíme na malé čtverečky, okořeníme a pomalu pečeme na pánvi kůží otočenou směrem dolů. Pomalým pečením získáme křupavou kůži a po vypečení obrátíme a necháme odpočinout na teplém místě.

Z kachních koster si připravíme omáčku.

Podávání

Konfitované kachní stehno dáme pod salamandr nebo do trouby rozpéct, prsa odkrojíme od kosti – měla by zůstat růžová.

Podáváme s marinovanou vodnicí, lanýžovými nočky. Omáčku, kterou jsme si připravili z kostí a ořezu, podáváme zvlášť.

Recept pro Restaurant-Guide.cz poskytla restaurace Alcron

Přejít nahoru