Na 4 porce
8–12 stonků chřestu (záleží na velikosti a tloušťce)
1 jarní cibulku, nejlépe s natí, najemno nakrájenou
3 lžíce másla a 1 lžíci na zahuštění
1,5 l vývaru, nejlépe chřestového, popř. drůbežího
sůl a pepř na dochucení
100 ml smetany na zjemnění
muškátový oříšek
petrželová nať
Chřest očistěte a odkrojte dřevnaté konce. Nakrájejte ho na kousky. Máslo rozpusťte v hrnci a osmahněte na něm cibulku, ale jen tak, aby ještě nechytila barvu. Zalijte studeným vývarem.
Přiveďte k varu, vsypte chřest a povařte dokud nezměkne. Vyjměte několik kousků, použijete je nakonec na ozdobu. Polévku rozmixujte, dochuťte solí,pepřem a muškátem, zjemněte smetanou. Lžíci chladného másla rozkrájejte na kousky a ty vložte do polévky a rozmíchejte. Zjemní ji a zahustí. Pak již nevařte.
Chřest, který jste si odložili stranou na ozdobu, nahrubo nakrájejte posypte polévku. Podávejte s máslovými krutony z bílého pečiva. Nakonec dozdobíme smaženou petrželkou a smetanovou pavučinkou.
Recept pro Restaurant-Guide.cz poskytla restaurace White Horse