Pro 4 osoby:
4ks jehněčí lýtko o váze 350g-400g
0,300 ml červeného vína Cabernet sauvignon
150g rajčatového protlaku
2 lžíce medu
4 snítky rozmarýnu,
4 snítky majoránky
3 bobkové listy
česnek 4 stroužky
hrubá mořská sůl
200 g řapíkatého celeru
200 g mrkve
1 cibule
1 pórek nakrájený
1 litr drůbežího vývaru
250g Máslo
200g špenátu čerstvého
200g anglické slaniny
Bramborová kaše pro 4os.
Jehněčí lýtko protřeme hrubou solí a zprudka opečeme na přepuštěném másle a odložíme stranou. Kořenovou zeleninu s česnekem a bylinkami opečeme dozlatova, přidáme rajčatový protlak a zalijeme vínem a medem. Zredukujeme na sirup(omáčka o konzistence sirupu).
Poté jehněčí lýtko položíme do nádoby na kořenovou zeleninu s česnekem a bylinkami, zalijeme vývarem a řádně utáhneme alobalem nebo pečícím papírem, dáme pozvolna péct do trouby na 145 C cca 4hod. Maso vyndáme a šťávu se zeleninou z redukujeme na polovinu, přecedíme přes hrubé síto, poté přes jemné síto a před podáváním zjemníme máslem.
Slaninu nakrájíme na tenké plátky a poté na nudličky. Opražíme. Poté přidáme špenát, osolíme, opepříme a zlehka prohodíme. Špenát nesmí být povadlí.
Nejprve si na teplý talíř dáme pyré. Na pyré položíme námi připravený špenát. Vedle něj položíme maso, které zalijeme omáčkou. Poté uděláme noček z creme fraîche.
Talíř na konec pokapeme rukolovým olejem (osmažená rukola s olivovým olejem, solí, pepřem a citrónem)
Bramborové pyré: 0,7kg lojovité brambory nejlépe červené (desirée) uvařit v hodně osolené vodě při nízké teplotě (bez prudkého varu) asi 45min. Vodu slijeme, protřásáme 3-4 min na mírné ohni(musíme zbavit brambory přebytečné vody), ještě horké vše protlačíme přes síto.
V rendlíku ohřejeme 140ml mléko a 140ml smetanu. Do bramborového pyré pomalu přidáme máslo 200g (změklé), mléko ze smetanou dle potřeby a námi požadované tuhosti pyré. Pro hladší pyré ještě jednou protlačíme sítem.
Recept pro Restaurant-Guide.cz poskytla restaurace La Bodeguita del Medio