Pečená husa nadívaná jablky, červené zelí, kaštany a pečené škubánky

Recept - Pečená husa nadívaná jablky, červené zelí, kaštany a pečené škubánky

4 porce

1 husa 3-4 kg
Sůl, pepř, kmín
200 g cibule, 200 g jablka
0,5 l bílé víno

Postup:

Svatomartinská husa:

Husu osolíme, okmínujeme, naplníme cibulí a jablky. Pečeme v předehřáté troubě při teplotě 170 C cca 1,5 – 2 h., přeléváme bílým svatomartinským vínem. Po upečení husu vyjmeme z trouby a necháme ji na teplém místě odpočinout.

Zelí:
1 kg červené zelí
400 g jablka
0,4 l červené víno
0,1 kg brusinky
cukr, ocet
1 l drůběží bujón, bobkový list
skořice, hřebíček, červený pepř
0,2 kg husí sádlo

Orestujeme si na husím sádle cibuli do růžova, přidáme ocet, cukr, pokrájené červené zelí, bobkový list, nové koření, celý pepř, hřebíček, skořici, červené víno, drůbeží vývar, vše dusíme doměkka. V průběhu dušení přidáme strouhaná jablka a brusinkový kompot. Vše dusíme doměkka, následně vyjmeme koření, zahustíme nastrouhanou syrovou bramborou, krátce povaříme a dochutíme – sůl, pepř, ocet, cukr.

Kaštany:
0,5 kg kaštany jedlé, 0,2 kg cukr
0,15 l voda, 0,1 kg máslo, sůl

V kastrůlku si připravíme karamel, přilijeme vodu, přidáme oloupané pražené kaštany a dusíme do měkka. Na závěr vaření přidáme špetku soli a vmícháme máslo na zjemnění.

Bramborové škubánky:
0,5 kg brambor, 0,2 kg hladká mouka
sůl, husí sádlo

Uvařené brambory z poloviny odcedíme a přidáme hrubou mouku. Po té brambory s moukou prošťoucháme, přikryjeme pokličkou a necháme asi 15 min. zapařit. Po té vypracujeme hladkou nelepící se hmotu. Smažíme na pánvi v husím sádle do křupava.

Recept pro Restaurant-Guide.cz poskytla restaurace hotelu Hoffmeister

Přejít nahoru