Suroviny na těsto:
8 bílků
125g cukr krupice
100 hladká mouka
50 mleté vlašské ořechy
Suroviny na náplň – krém:
0,5 l vyšlehané šlehačky
ztužovač
0,1 l smetany
75g mleté vlašské ořechy
1 vanilkový cukr
35 g cukr krupice
1 lžíce másla
Postup:
Nejdříve vyšleháme tuhý sníh – bílky s cukrem. Zlehka vmícháme mouku s ořechy. Těsto rozetřeme na papír na pečení na velký plech a pečeme při 200 stupních po dobu 5-7 minut, Pozor, aby se dort nevysušil. Po vychladnutí rozřežeme plát na 4 stejné části, které se mají skládat později na sebe.
Náplň připravíme z cukru, který necháme zkaramelizovat, přidáme lžíci másla a přilijeme svařenou, ještě teplou smetanu. Vše mícháme a ihned přidáváme ořechy do ještě teplé hmoty. Necháme zchladnout.
Do vyšlehané šlehačky se ztužovačem a vanilkovým cukrem přidáme tuto vychlazenou ořechovou hmotu. Náplní promazáváme jednotlivé pláty těsta, které klademe na sebe. Na vrchu skončíme také náplní. Dort můžeme po stranách posypat ořechy. Necháme vychladit.
Recept pro Restaurant-Guide.cz poskytla restaurace Lví dvůr