Losos 500 g
Cukr krystal 200 g
Sůl hrubá 200 g
Citr.tráva 1ks
Limetka 2 ks
Kopr 20 g
Lososa zbavíme kůže, je-li to potřeba, omyjeme a vložíme do přiměřeně velké nádoby. Zasypeme rozsekanou citronovou trávou, koprem, limetkovou kůrou a šťávou. Smícháme si cukr se solí a opět lososa zasypeme. Takto marinujeme 2 dny, přičemž po 1. dni lososa otočíme.
Blíny:
Droždí 25 g
Lžička cukr
Pol. mouka 370 g
Voda – 2 pol. lžíce
Mléko 0,5 l
Vejce 3 ks
Máslo 50 g
Droždí utřeme s cukrem, dokud nezřídne, zalijeme trochou vlažného mléka a necháme vzejít kvásek. Do mísy dáme mouku, žloutky, vzešlý kvásek, rozpuštěné máslo a špetku soli. Vypracujeme řídké těsto a necháme vykynout 30 min. Do vykynutého těsta přidáme vyšlehané bílky a nechámeodpočinout 10-15 min. Poté smažíme na pánvi s oleje dozlatova.
Créme fraîche:
Créme fraîche 350 g
Kopr 10 g
Citr. štáva
Sůl, pepř
Smetana
Kaviár 30g
Créme fraîche smícháme s nasekaným koprem, špetkou soli a pepřem, přidáme pár kapek citronu podle chuti a v případě potřeby přidáme trochu smetany na zřídnutí.
Marinovaného lososa nakrájíme na tenké plátky a podáváme s koprovým créme fraîche, vlažnými bliny a ozdobíme kaviárem.
Recept pro Restaurant-Guide.cz poskytla restaurace Torino