Příprava: 30 min. + marinování, Vaření: 20 min.
Počet porcí: 6
Marináda Yakitori
900g kuřecích prsou
Arašídová omáčka
Marináda Yakitori:
40 ml rýžového octa
40 ml saké
40 ml šťávy ze zázvoru
40 ml sojové omáčky
40 g cukru
40 ml rybí omáčky (např. Hoisin)
Rýžový ocet povaříme 2 minuty, aby se vypařil alkohol, přidáme saké, šťávu ze zázvoru, sojovou omáčku, cukr a přivedeme k varu. Na mírném plameni vaříme cca 15 min. Hotovou směs dáme vychladnout do lednice.
Kuřecí prsa nakrájíme dlouhé cca 2 cm silné proužky a dáme marinovat do vychladlé marinády nejlépe na noc.
Arašídová omáčka:
2 čajové lžíce oleje
1 čajová lžíce červeného kari
1 stéblo citronové trávy (jen bílá část) najemno nasekané
2 čajové lžíce pasty Tamarind
1 šálek kokosového mléka
1/2 šálku arašídového másla
2 čajové lžíce cukru
2 lžíce opražených najemno nasekaných nesolených arašídů
Na pánvi rozpálíme olej, přidáme červenou kari pastu, citronovou trávu a tamarind. Povaříme na velkém plameni 1 minutu nebo až se začne uvolňovat aroma. Přidáme kokosové mléko, arašídové máslo a cukr. Uvedeme do varu, poté ztlumíme a necháme provařit cca 2 minuty. Přidáme trochu marinády a na jemno nasekaných arašídů a další 2 minuty provaříme, aby se směs spojila.
Marinované maso napícháme na bambusové jehly a zprudka opečeme na pánvi s kapkou oleje. Podáváme s arašídovou omáčkou. Jako přílohu můžeme podávat dušenou rýži.
Recept pro Restaurant-Guide.cz poskytla restaurace Siddharta Café