Pro 4 osoby:
Králík – stehna 1kg
Špek 150g
Sůl, pepř
Mrkev 400g
Šalotka 50g
Smetana 40ml
Máslo 150g
Žemle 400g
Mléko 80ml
Vejce 2ks
Plochá petržel
Hladká mouka 35g
Vývar 350ml
Bílé víno 350ml
žloutek 2ks
Králíka omyjeme, osušíme a vykostíme. Z vykostěného masa si připravíme roládu, kterou naplníme malým hranolkem špeku, zabalíme a zpevníme provázkem, nebo párátky. Sádlo si rozpustíme, vložíme do něj králíka a dáme do trouby na 90°C. Konfinujeme asi 2,5 hodiny.
Během té doby si připravíme do hrnce mrkev, šalotku a mléko. Vaříme do měkka v malém množství tekutiny(mléka). Když je karotka měkká, ponorným mixerem ji rozšleháme a postupně přidáváme smetanu, máslo a sůl.
Mírně opečený a na malé kostičky nakrájený toustový chléb(žemle) spojíme mlékem, žloutky a ušlehaným sněhem z bílků. Přidáme sůl a nasekanou petrželku.
Vkládáme na potravinářskou fólii a tvarujeme válečky o průměru asi 5cm, které potom vaříme ve vroucí vodě asi 20 minut.
Na přípravu omáčky velouté použijeme rozpuštěné máslo, do kterého přidáme hladkou mouku, orestujeme a zalijeme vývarem a vínem. Provaříme, dochutíme solí a na závěr zjemníme smetanou a žloutky.
Podáváme s lehce restovanými hráškovými lusky.
Recept pro Restaurant-Guide.cz poskytla restaurace Zvonice