4cl vodky
2cl Creme de cassis (likér z černého rybízu)
4 měsíčky limetky
1 lžička třtinového cukru
moučkový cukr na posypání
2 maliny
trocha zázvoru
4 cl bílku
10 cl brusinkového džusu
ozdoba: snítka borovice s čerstvými malinami
Tento koktejl navodí tu pravou vánoční atmosféru nejen vůní, která se line ze snítky borovice, ale i svým vzhledem. Lahodný nápoj je přikryt sněhovou čepicí z bílků a karamelizovaného cukru. Vánoce Vám připomene i chuť, ve které se snoubí ingredience koktejlu složeného z vodky, kapky černorybízového likéru Creme de Cassis, limetkové a brusinkové šťávy a lesních malin. Čerstvý zázvor pak přidá ten správný říz.
Postup:
Nejprve vychlaďte skleničku na stopce ledem (může být např. martini sklenka). Poté vložte do šejkru čtyři měsíčky limetky, jednu malinu a trochu čerstvého strouhaného zázvoru. Zasypte třtinovým cukrem a rozdrťte dřevěnou paličkou. Dolijte vodkou, likérem Creme de Cassis, brusinkovým džusem, přidejte bílek a vše důkladně protřepejte v šejkru. Bílek vytvoří bohatou krémovou pěnu.
Nyní do šejkru přidejte led a protřepejte znovu, aby se koktejl vychladil. Přeceďte přes sítko do vychlazené skleničky a bohatou pěnu posypte moučkovým cukrem, který hořákem zkaramelizujete, jako když připravujete créme brulée.
Hotový koktejl už jen ozdobte snítkou borovice s čerstvými malinami. Pro zajímavější vůni můžete koktejl ještě posypat jemně strouhaným perníkem.
Namixoval šéfbarman v Two Steps bar, The Mark Hotel Prague