pro 6 osob
Kohout 1ks cca 4kg
Mrkev 2ks
Celer 1/4ks
Řapíkatý celer 1ks větvička
Pórek 1/4ks bílá část
Cibule 2ks
Česnek 4 stroužky
Tymián 4 větvičky
Bobkový list 2ks
červené víno 2l
máslo 150g
slanina 150g
žampiony 200g
jarní cibulka 24ks
bageta na krutonky
Nejdříve naporcujeme kohouta,odřízneme stehna ty v kloubu přeřízneme v půl a vrchní část stehna překrojíme podél stehenní kosti. Prsa s křídly zkrojíme z karkasu a překrojíme na tři díly takto naporcovaného kohoutka dáme do pekáče.
Zeleninu pokrájíme na větší kostky zpěníme na olivovém oleji přidáme česnek bylinky a vše zalijeme červeným vínem,přivedeme k varu a tuto vrouci směs nalijeme do pekáče na naporcovaného kohouta a dáme do lednice na 12 hodin odpočinout.
Po 12 hodinách vyndáme maso, vycedíme víno,víno znovu zavaříme a sebereme vysrážené bílkoviny. Do kastrolu dáme máslo a opečeme na něm nasoleného kohouta přidáme zeleninu z marinády a zalijeme vínem přiklopíme poklicí a dáme do trouby pozvolna dusit při 140°C cca 3hodiny.
Po udušení kohouta vyndáme a omáčku zredukujeme na požadovanou hustotu, přecedíme zjemníme máslem a dochutíme solí pepřem když je omáčka natrpklá přidáme kousek hořké čokolády a podáváme.
Jednotlivé porce na talíři posypeme směsí česnekových krutonků orestovaných žampionů, slaniny , zkaramelizované jarní cibulky a sekané listové petrželky
Jako příloha se hodí například čerstvá bageta
Recept pro Restaurant-Guide.cz poskytla restaurace La Gare