1 porce
350g jehněčích hřebínků / nakrájených na 4 stejné kousky, každý s kostí 2 střední brambory jako příloha / předvařené i ve slupce a následně rozpůlené a opečené na grilu
Marináda:
1 lžíce olivového oleje
1 lžíce medu
1 lžíce balsamica
špetka čerstvého chilli
Lilkový kaviár:
1 lilek
1 stroužek česneku
2 lžíce olivového oleje
pár lístků bazalky
Postup:
Marináda
1. Připravíme si dopředu velmi jednoduše – jen smícháme všechny ingredience.
2. Pozor, chilli by mělo být použito jen velmi opatrně.
Lilkový kaviár
1. Celý lilek dáme na gril a pečeme vcelku asi 15 minut (není na škodu, když se trochu spálí, díky tomu získá žádanou uzenou chuť).
2. Necháme vychladnout.
3. Vyloupeme a dáme do mixéru spolu s ostatními ingrediencemi.
4. Rozmixujeme dohladka.
Jehněčí kotletky:
Jehněčí kotletky opečeme na opravdu velmi rozpáleném grilu z každé strany asi 1 minutu. Dáme asi na 3 minuty odpočinout do marinády, kterou předtím zahřejme na teplotu 60°C. Poté hned servírujeme. Marinádu zároveň použijeme k jemnému přelití kotletek jako omáčku.
Tipy:
K jehněčím kotletkám se skvěle hodí opečené brambory, jen lehce posolené mořskou solí a ozdobené větvičkou rozmarýnu. Lilkový kaviár je skvělý jak za tepla, tak za studena a perfektně funguje také jako dip na crudité.
Recept pro Restaurant-Guide.cz poskytla restaurace Žofín Garden