4 porce
na jahodovou omáčku:
500 g čerstvých jahod, 200 g mražených jahod, 300 ml cukrového roztoku (voda svařená s cukrem), ? čajové lžičky vanilky, šťáva ze dvou citronů, 30 g jemně rozemletého zázvoru, na sníh z bílků: 110 g cukru, 100 ml vody, 6 vaječných bílků;
na ovocné chipsy:
1/2 karamboly, 50 ml cukrového roztoku;
na ozdobu:
4 kopečky vanilkové zmrzliny, 1 čajová lžička mleté skořice, 1 polévková lžíce drcených vlašských ořechů, 1 čajová lžička hnědého cukru, 4 větvičky levandule
Postup:
Nejprve si připravíme jahodovou omáčku: Ručním mixérem rozmixujeme čerstvé a mražené jahody společně s cukrovou vodou. Přidáme vanilku, citronovou šťávu a jemně rozemletý zázvor. Znovu rozmixujeme, přecedíme přes jemný cedník a nechte vychladit.
Sníh z bílků připravíme následovně: Ve středně velkém hrnci smícháme cukr s vodou a zahříváme až na 122 °C. Šlehačem vymícháme vaječné bílky do tuhé pěny. Přidáme směs cukru a vody a šleháme, dokud sníh neztuhne.
Ovoce nakrájíme na tenké plátky a na 20 minut je ponoříme do cukrové vody. Potom je rozložíme na silikonový plát a necháme sušit v troubě předehřáté na 100 °C, dokud nebudou chipsy křupavé.
Cappuccino podáváme se zmrzlinou, ořechy skořicí a cukrem. Větvičku levandule do něj zapíchneme a před podáváním ji zapálíme, aby nádherně provoněla místnost.
Recept pro Restaurant-Guide.cz poskytla restaurace Kampa Park