Těsto:
5cl studené vody, 220g hladké mouky
1 žloutek, 120g másla, špetka soli
Náplň:
8-14 ne moc moučných jablek
100g másla 500g cukru
Příprava těsta:
Máslo prsty promneme s moukou a solí,dokud se nespojí v malé hrudky. Přidáme 1žloutek a vodu a zpracujte v hladké těsto které zabalíme do potravinářské fólie a necháme nejméně hodinu odpočinout.
Jablka oloupeme a vyjádříme. Nakrájíme na čtvrtiny. Do pánve vsypeme cukr a necháme zkaramelizovat. Přidáme máslo a s karamelem jej pečlivě promícháme. Do kameninové formy naskládáme jablka první vrstvu hřbetem dolů a druhou vrstvu obráceně hřbetem nahoru. Zalijeme vroucím karamelem. Plátem těsta formu překryjeme a ostrým nožem ořízneme pečlivě kolem okrajů formy.
Takto připravenou formu vložíme do předehřáté trouby na 160stupňů a pečeme 45min. Po vyjmutí z trouby na těsto položíme obráceně mělký talíř a zatížíme cca dvěma kilogramy. Přebytečný karamel vyteče přes okraj formy a koláč se tzv. utáhne. Po cca 10 minutách formu otočíme i s talířem a odklopíme.
Servis:
vanilková zmrzlina 100g., živočišná smetana na šlehání 150g., růžička čerstvé máty na ozdobu
Recept pro Restaurant-Guide.cz poskytla restaurace Café Palanda