Recept pro 4 osoby
Suflé:
70g másla
150g pórku
200g mraženého nebo čerstvého hrášku
300ml mléka
50g bezlepkové (nebo hladké) mouky
140g parmezánu
4 vejce
Sůl, pepř
Česneková omáčka:
50g másla
50g česneku
50g vody
20ml smetany
Sůl, bílý pepř
Polenta:
100g instantní polenty
200ml mléka
20g másla
Sůl, pepř
1 ks bobkový list
Grilovaná zelenina:
1 ks červená paprika
1 ks žlutá paprika
1 ks cuketa
1 ks lilek
Pár větviček čerstvého tymiánu
Příprava:
Polenta:
Zahřejte mléko s bobkovým listem, přidejte polentu a sůl, míchejte stěrkou 3 – 4 minuty, odstraňte bobkový list, odstavte ze sporáku a vmíchejte máslo. Směs rozetřete na pečící papír do výšky 2 cm, dejte na plech a pečte v předehřáté troubě na 140°C 15 minut. Po upečení nechte zchladit a vykrájejte kolečka miskou na suflé.
Česneková omáčka
Dejte do hrnce oloupaný česnek, vodu a máslo a na mírném ohni nechte táhnout do změknutí česneku. Poté vše umixujte dohladka a zjemněte smetanou. Dochuťte solí a pepřem.
Grilovaná zelenina
Zeleninu očistěte. Z paprik odstraňte semínka a nakrájejte na 4 stejné kusy. Lilek a cuketu nakrájejte na kolečka. Zeleninu zakápněte olejem a opečte z obou stran na pánvi. Vložte na pekáč, osolte, opepřete a posypte tymiánem. Dopečte v troubě při 200°C cca 5 minut.
Suflé
V pánvi rozehřejte máslo a opečte na něm pórek doměkka. Osolte, opepřete a zalijte mlékem. Do směsi nasypte hrášek a povařte 3 minuty. Sundejte ze sporáku a směs rozmixujte. Na mírném ohni povolte máslo a přidejte mouku. Utvořte světlou jíšku a vmíchejte do ní umixovanou směs. 10 minut vařte do zhoustnutí a poté odstavte ze sporáku. Po 10 minutách vmíchejte žloutky a nastrouhaný parmezán. Dobře promíchejte. Z bílků vyšlehejte sníh a opatrně vmíchejte do hráškové směsi.
Formičky na suflé vymažte máslem a vysypte parmezánem. Misky položte na plech a dejte do rozehřáté trouby na 180°C. Pečte zhruba 20 – 25 min.
Suflé vyklopte z misky a ihned podávejte na polentě a grilované zelenině, přelité česnekovou omáčkou.
Recept pro Restaurant-Guide.cz poskytla restaurace Lavande