Brambory
Mouka
Sůl
100% brynza
Kysané zelí
Slanina
Poměr množství mouky a brambor je 1:1
Čím více škrobu brambory obsahují, tím lepší výsledek získáme. Slanina by měla být uzený špek bez kůže.
Nejprve si připravíme vodu, kterou necháme přivést k varu a osolíme. Mezitím oloupeme brambory, nastrouháme na jemno, osolíme a přidáme polohrubou a hladkou mouku a zamícháme, abychom vytvořili základní těsto.
Těsto protlačíme plynule skrz síto, aby vznikly velké pěkné halušky. Dáváme si pozor, abychom neprotlačili moc velké množství a nevytvořili tak slepenec.
Vaříme dokud nevyplavou na hladinu a poté ještě půl minuty počkáme. Halušky vyndáme a dochutíme podle potřeby brynzou, slaninkou nebo kysaným zelím.
Příprava slaniny:
Uzený špek pomalu vypečeme na pánvi, aby byl do křupava, musíme slyšet šustivý zvuk a měly by se nám sbíhat sliny. Slaninka by neměla být průhledná ani poloměkká. Úžasné na slanince je, že i při posypání halušek bude stále lehce šumět a lákat nás k ochutnání 🙂
Halušky rozmícháme s brynzou. Pokud nechceme, aby se brynza začala lepit a roztékat, nikdy ji neohříváme. Nejlepší je jíst halušky s brynzou ihned po kompletní přípravě. Jestli si je chceme dát později, připravíme si halušky a těsně před servírováním přidáváme brynzu.
Recept pro Restaurant-Guide.cz poskytla restaurace Panonia