Grilovaný skotský losos se zeleninou

Recept - Grilovaný skotský losos se zeleninou

Ingredience pro 5 porcí
1kg g filetu ze skotského lososa Label Rouge
250 g pancetty
500 g čerstvých rajčat
500 g čerstvých zelených fazolek
500 g cukrových hrachových lusků
100 g cukru krupice
100 g másla
10 g šťávy z limetek
hrubá mořská sůl

Postup

Čerstvá rajčata rozpulte a vyrovnejte na plech. Zlehka je osolte, pocukrujte, pokapejte olivovým olejem a dejte na 45 minut do trouby předehřáté na 180°C. Po vypnutí nechte rajčata v troubě ještě 1 hodinu. Cukr se zkaramelizuje a rajčata budou vypadat jako sušená. A budou plná chuti.

Lososa stáhněte z kůže, nakrájejte na 200g filety a zabalte do tvaru steaku jako na obrázku. Obalte okolo pancettou a spíchněte párátkem. Opékejte na olivovém oleji nejprve několik vteřin zprudka z každé strany a potom na velmi mírném ohni pozvolna, maximálně 5 minut.

Nakonec ještě nechte lososa několik minut pod pokličkou na kraji sporáku. Nakrájejte fazolové lusky na tenké nudličky a spolu s cukrovými hrachovými lusky je spařte ve vařící vodě. Osolte a prohoďte na másle. Lososa osolte mořskou solí a pokapejte limetkovou šťávou.

Na talíř vyskládejte postupně fazolky, rajčata a nakonec steak z lososa.

Tip kuchaře
Správného a šťavnatého propečení docílíte pomocí mírně rozpálené trouby (90°C), ve které steak asi po 2 minutách pečení na olivovém oleji necháte dalších 8 minut „dojít“.

Tip someliéra
K lososovému masu, které je tučnější, se výborně hodí plné růžové víno s vyšším obsahem alkoholu, doporučujeme například chilský Cabernet Sauvignon Rosé od Viňa Carmen.

Recept pro Restaurant-Guide.cz poskytla restaurace Café Savoy ze sítě Ambiente

Přejít nahoru