Grilovaný losos v teriyaki omáčce, pyré se zázvorem a wasabi, grilované hráškové lusky
(na 1 porci)
Losos 150 g
Brambory 220 g
Sušené wasabi 3 g
Nakládaný zázvor 6 g
Mléko cca 50 ml
Máslo 15 g
Mladé lusky hrášku 20 g
Postup
Brambory uvaříme do měkka. Z měkkých uvařených brambor uděláme hladkou bramborovou kaši, do které přidáme wasabi předem rozmíchané ve vodě, nakonec přidáme na menší kousky nakrájený nakládaný zázvor a vše řádně promícháme.
Namarinovaného lososa opečeme zprudka na rozpálené pánvi s trochou oleje, ze všech stran cca 4 minuty. Lusky orestujeme dozlatova na pánvi s trochou oleje, poté osolíme.
Teriyaki omáčka:
Tmavá sójová omáčka 30 ml
Med 20 g
Rýžový ocet 15 ml
Sezamový olej 1 kávová lžička
Šalotka nakrájená nadrobno 1 menší ks
Chilli paprička dle chuti
Česnek lisovaný 1 ks menší
Zázvor čerstvý nastrouhaný najemno 10 g
Pepř černý, nejlépe čerstvě mletý špetka
Voda 30 ml
Kukuřičný škrob 1 lžíce
Postup (příprava 20 minut)
Veškeré suroviny vložíme do misky a řádně promícháme metličkou. Do promíchané směsi nakonec vmícháme pozvolna škrob. Poté do vzniklé omáčky vložíme lososa a necháme ho v lednici do druhého dne marinovat.
Recept pro Restaurant-Guide.cz poskytl poskytla restaurace Žebeerková Kozlovna