Ingredience na 4 porce:
Gratinované brambory:
10 brambor
0,5 l 30% smetany
sůl, pepř
Smetanu svaříme na poloviční množství. Brambory nakrájíme na tenké plátky, promícháme se svařenou smetanou a naskládáme do pekáče. Brambory přikryjeme alobalem, dáme do vyhřáté trouby na 150 stupňů a pečeme 1 hodinu. Poté alobalsundáme a ještě dopečeme na 200 stupňů 30 minut.
Lanýžová omáčka
0,2 l červeného vína
0,3 l 30% smetany
0,2 l demi-glace
1 černý lanýž
Červené víno svaříme a přidáme 0,2 l demi-glace, povaříme, přidáme smetanu a nastrouháme černý lanýž (čerstvý nebo sterilovaný). Osolíme, opepříme.
Flap steak
4 x 180 g
Flap steak osolíme, opepříme. Na pánvi rozpálíme olej a steak prudce opečeme ze všech stran. Do předem rozehřáté trouby (200 stupňů) maso vložíme a necháme dopéct 10 minut (pokud chceme mít steak medium). Maso vyndáme z trouby a necháme 2 minuty odpočinout. Nakrájíme na pět plátků, naservírujeme společně s bramborami na talíř a přelijeme lanýžovou omáčkou.
Recept pro Restaurant-Guide.cz poskytla restaurace Villa St. Tropez