Recept pochází z japonské kuchyně. Mořský vlk je pro tento recept vhodný, protože je to bílá ryba a její maso je pevné, podobně jako maso z tresky, ale není tak křehké.
Abychom tento recept trochu ozvláštnili, tak jsme pro přípravu filet namísto tradiční japonské úpravy pokrmů teriyaki zvolili marinování v miso a dále opekání, až fileta zkaramelizuje.
Jelikož má tento pokrm zejména sladkou chuť, vyvážíme ji restovaným špenátem, a pro prezentaci ke zlepšení barvy přidáme baby karotku. Jako omáčku použijeme pěnu vytvořenou z redukce marinády.
Suroviny: 1 porce
180 g filet z mořského vlka (nebo jiné bílé ryby)
Na marinádu:
30 g sójové pasty miso
30 ml Mirin (japonské sladké rýžové víno)
5 ml Mitsukan (japonský rýžový ocet)
10 ml sojové omáčky Kikkoman
5 g zázvoru, nakrájeného na plátky
30 ml vody nebo rybího vývaru
50 g špenátu
3 ks mladé karotky
Příprava:
Rybu očistíme a nakrájíme na porce (180 g). Smícháme všechny suroviny na marinádu, slabě povaříme zhruba 20 minut, dáme na stranu a necháme vychladnout. Rybu vložíme do marinády a dáme do lednice na alespoň 20 minut.
Rybu vyjmeme z marinády, osušíme pomocí kuchyňské papírové utěrky, rozpálíme olej na pánvi, opečeme rybu po obou stranách, aby získala karamelovou barvu, poté vložíme do trouby a pečeme při 190° zhruba 6 minut.
Ozdoba: umyjeme mladou karotku, povaříme ve vroucí vodě 2 minuty, na pánvi podusíme listy špenátu.
Doprostřed talíře naaranžujeme špenát, okolo dáme mladou karotku a na špenát položíme rybu.
Pokrm ozdobíme pěnou, kterou vytvoříme zredukováním marinády, přidáme trochu mléka a elektrickým šlehačem vyšleháme do pěny. Rybu poté přelijeme a servírujeme.
Recept pro Restaurant-Guide.cz poskytla restaurace Zinc