2 porce
100 g muškátové dýně (hokkaido)
sůl a čerstvě mletý pepř
1 šalotka
1 lžíce extra panenského olivového oleje
100 g italské rýže Carnaroli
1dcl suchého bílého vína
500 ml zeleninového vývaru
1 lžička másla
1 lžička strouhaného parmazánu + pár hoblin na ozdobu
1 lžička drcených mandlových amaretto sušenek
Muškátovou dýni oloupeme, vyjmeme semínka a dužinu nakrájíme na kousky 1 x 1cm. Nakrájenou dýni osolíme a opepříme a pečeme v troubě vyhřáté na 150 °C zhruba 20 minut, čímž zintenzivníme její chuť. Šalotku nakrájíme a orestujeme na olivovém oleji, aby zesklovatěla. Přidáme rýži a restujeme asi 3 minuty. Zalijeme bílým vínem a za stálého míchání postupně přidáváme zeleninový vývar. Přidáme dýni a necháme probublat. Rizoto stáhneme z ohně a dokončíme přidáním másla a strouhaného parmazánu. Po dokončení rizoto přikryjeme asi na 3 minuty utěrkou, aby se vše hezky spojilo. Servírujeme na vyhřátý talíř, ozdobíme hoblinami parmazánu a mandlovými sušenkami amaretto.
Tip na podávání:
V Itálii se tomu říká „mantecare“, což se dá přeložit jako dokončení rizota. Je to vlastně pár jednoduchých surovin (máslo, parmazán, dýně), které pomohou dosáhnout krémové konzistence rizota a udělat z něj gastronomický zážitek, který vás přenese na podzimní pláně městečka Mantova, odkud tento recept pochází.
Recept pro Restaurant-Guide.cz poskytla restaurace Žofín Garden