Ingredience na 4 porce:
Dýně Hokaido 300g
Cibule 50g
Brambory 150g
Mrkev 100g
Česnek 20g
Olej 5cl
Bílé víno 100 ml
Zázvor 20g
Smetana 100ml
Skořice mletá
Sůl
Pepř černý
Chilli dýňový olej 0,01l, kerblík 0,001kg
Postup:
Postup polévka: očištěnou (neloupanou) a překrájenou dýni Hokaido upečte v alobalu potřenou olejem do světle hněda. Do hrnce s olejem dejte restovat upečenou dýni, nakrájenou cibuli, nakrájenou karotku, česnek a brambory, vše orestujte do zlatova, zalijte bílým vínem, nechte odpařit, přidejte vodu (kdo má může použít zeleninový vývar, polévka bude ještě chutnější), nakrájený zázvor, sůl, pepř, chilli, mletou skořici a vařte vše do měkka. Rozmixujte do hladka, zjemněte smetanou a popřípadě ještě dochuťte.
Suroviny na karamelizované ořechy:
Lískové ořechy 50g
Cukr 25g
Voda 50ml
Máslo 15g
Postup ořechy: cukr si dejte rozpustit na pánev s vodou a svařte na hustý sirup, vložte loupané lískové ořechy, pomalu nechte karamelizovat a pořád míchejte, neustále je odlepujte od sebe. Na závěr přidejte máslo a nechte rozpustit. Přendejte na pečící papír a nechte vychladnout. Karamelizované ořechy můžete uchovávat ve vzduchotěsné nádobě.
Horkou polévku podávejte posypanou karamelizovanými ořechy, jako vložku si můžete připravit dýni nakrájenou na kostičky a orestovanou na másle do zlatova.
Recept pro Restaurant-Guide.cz poskytla restaurace Mincovna