Suroviny na 4 porce:
4 jehněčí kolínka
4 středně velké mrkve
2 kořenové petržele
4 menší červené cibule
1 menší palička česneku nejlépe českého
2 snítky rozmarýnu
2 snítky tymiánu
0.1 kg másla
4 dcl červeného vína
1 dcl olivového oleje extra virgin
1l kuřecího vývaru
bobkový list, nové koření, sůl, čerstvě mletý pepř
Postup:
Jehněčí kolínko očistíme, nasolíme, opepříme a pečlivě opečeme ze všech stran na rozpáleném olivovém oleji. Vyjmeme a dáme stranou. Do výpeku přidáme pokrájenou zeleninu cibuli, bylinky a přepůlenou paličku česneku a opečeme do zlatova. Vrátíme kolínka podlijeme vínem a necháme tekutinu trochu vyvařit zhruba na polovinu, pak přilijeme kuřecí vývar a necháme zavařit.
Dáme péci do trouby při teplotě 160°C na 3 hodiny a pečeme do měkka nebo do doby kdy se začne maso oddělovat od kosti. Kolínka vyjmeme a vzniklou šťávu přecedíme a zjemníme dobře vychlazeným nakrájeným máslem.
Suroviny na bramborové pyré s křenem:
0.5 kg brambor
3 dcl smetany
středně velký křen
0.1 kg másla
sůl
Brambory oloupeme, vložíme do teplé vody, osolíme a uvaříme do měkka. Oloupeme a nastrouháme na jemno křen a přidáme ke smetaně a společně chvilku povaříme (abychom dostali chuť křenu do smetany) a přecedíme. Brambory vyšleháme s křenovou smetanou a nakrájeným chlazeným máslem.
Recept pro Restaurant-Guide.cz poskytla restaurace AvantGarde