Pro 4 osoby:
1kg svíčková z daňka
120g parmská šunka
200g černý rybíz
0,1 l suché červené víno
100g hořká čokoláda (70% kakaa)
0,4 l hovězí vývar
6ks fíky
5cl portské víno
čerstvý tymián
Bramborovo-houbový koláček:
500g očištěné brambory
2ks vejce
100g očištěná cibule
100g mouka
250g hříbky
sůl, pepř, kmín
Dančí svíčkovou očistíme, omyjeme a osušíme. Dále osolíme, opepříme a zabalíme do předem nakrájených plátků parmské šunky a necháme odležet v chladu nejméně 4 hodiny. Takto odleželou dančí svíčkovou pečeme v celku zprudka ze všech stran. Před podáváním nařežeme na filety.
Z černého rybízu, červeného vína, vývaru a soli si připravíme základ na omáčku. Vše zavaříme a zahustíme nalámanou hořkou čokoládou. Dle chuti můžeme přisladit zkaramelizovaným cukrem.
Z nastrouhaných brambor, vajec, soli a mouky si připravíme hustší těsto. Očištěné malé hříbky (do 4 cm) si orestujeme na cibulce, přidáme sůl, pepř a kmín a klademe mezi dvě rstvy připraveného bramborového těsta. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme cca 30 minut při 200°C.
Pokrm podáváme s fíky naloženými v portském víně (minimálně 3 dny) a snítkou čerstvého tymiánu.
Recept pro Restaurant-Guide.cz poskytla restaurace Zvonice