Suroviny:
70 g telecího filetu
1 cl oleje
250 g chřestu bílého
2 cl smržové omáčky
2 cl smetany
150 g brambor
máslo
2 g kerblíku nebo petržele
sůl a pepř
Smržová omáčka:
máslo
cibule, česnek
240g houby smrže
1 dl Sherry
1dl Cognac
2 l smetanové omáčky
4 dl smetany UHT 35%
sůl a pepř
Příprava:
Chřest ohřát, nechat dobře odkapat a položit na stranu talíře. Telecí filet okořenit pepřem a solí z mlýnku a osmažit na oleji, nechat odstát a nakrájet na medailonky. Krátce ohřát smržovou omáčku a zjemnit šlehackou.
Medailonky dát do omáčky a ohřáté petrželové brambory naservírujeme vedle na talíři.
Chřest pokapeme roztopeným máslem. Ozdobíme čerstvým kerblíkem nebo perželkou.
V hrnci ohřejeme máslo a podusíme cibuli a česnek. Okapané dobře omyté a na poloviny nakrájené smrže přidáme k tomu a podusíme. Přilejeme Sherry a poflambujeme, přilejeme základní smetanovou omáčku a smetanu.
Necháme vařit na mírném ohni 15 minut a dochutíme. Je důležité nechat omáčku vařit pomalu, aby se spojila chut smržů se smetanovou omáčkou.
Recept pro Restaurant-Guide.cz poskytla restaurace Mövenpick.