Cannelloni na 5 porcí:
100g hladké mouky
1 celé vejce
50 ml mléka
20 g másla, sůl
Spojíme ve vláčné těsto, které necháme 3 hodiny odpočinout pod utěrkou. Poté rozválíme na asi 5 milimetrů vysoké těsto a vykrájíme obdélníky, které obtáčíme na trubičku a pečeme do zlatova při 180 C. Tímto je přípravena na plnění.
Náplň:
80g ricotty
2 žloutky
10g bazalkového pesta
sůl, pepř a parmezán
Tyto suroviny spojíme a vložíme do cukrářského sáčku, kterým cannelloni naplníme.
Lilkové lůžko:
Neoloupaný lilek upečeme vcelku do měkka tak, abychom mohli vnitřek vydlabat lžící, tuto hmotu dusíme s česnekem, majoránkou, pepřem a solí dokud se nevytvoří celistvá kaše.
Rajčatová omáčka:
Rajčata nařízneme ve středu a vložíme do vroucí vody na asi 1 minutu, poté vyjmeme a oloupeme slupku. Odstraníme semínka a dužinu pokrájíme na male kostky, ty podusíme na extra virgin olivovém oleji společně s čerstvou bazalkou. Výsledek je v podobě hrubé fáše.
Do středu hlubokého talíře vložíme lilkové lůžko, kolem které obložíme teplou rajčatovou omáčku. Kanelonu plněnou rikotou, na pečícím papíru pečeme asi 2 minuty na 200 C, pak položíme šikmo na lilkové lůžko a dozobíme listem smažené bazalky.