Thajská kuchyně

Thajská kuchyně

Thajská kuchyně výborně kombinuje všechny chutě a vůně, skvěle vyvažuje chuti sladké, slané, pálivé i kyselé, a tak se právem řadí mezi nejlepší ve světě.

Mezi základní suroviny patří rýže, zelenina i exotické ovoce, nudle, kokosové mléko, aromatická rybí omáčka a mnoho druhů koření, například zelený koriandr, thajská bazalka, chilli, tamarind, galangal, citrónová tráva, zázvor, kurkuma, speciální limetky kafír a směsi curry v pastě, z nichž některé jsou mimořádně pálivé např. zelené curry. Pasty curry si zachovávají výrazně lepší aroma oproti práškům curry, jsou to nadrcené směsi koření s cibulí a česnekem a dalšími přísadami.

Asijské restaurace v Praze

Nejčastější úpravou pokrmů je smažení, dušení, fritování a na páře. Součástí kuchyně jsou ryby, mořské plody (krevety, sépie), drůbež a vepřové maso, v oblibě jsou nejrůznější polévky a saláty. V Thajsku se více používá lžíce a vidlička, hůlky se používají méně, spíš na nudlová jídla. Velmi populární jsou nejrůznější polévky a ostré pálivé saláty.

Vybrané typické thajské speciality

Khao Phad – smažená rýže, nejčastěji jasmínová, s masem, lístky koriandru, česnekem, cibulí, rajčaty, vejcem, a masem. Maso může být drůbeží, vepřové, hovězí nebo krevety.
Kang kiaow wan – zelené curry – jedno z nejznámějších a nejpálivějších thajských jídel. Základem je kokosové mléko, lístky kafru, thajská bazalka a zelená curry pasta (směs koření, kde převládají drcené zelené chilli papričky). Přidává se lilek, další zelenina, maso nebo ryba. Přílohou je rýže.
Kang Phed – červené curry – další populární thajské jídlo, jehož základem je kokosové mléko, červená curry pasta a rybí omáčka. Přidává se lilek, bambusové výhonky, kafírové lístky, thajské bazalka, drůbeží, vepřové maso nebo krevety. Přílohou je rýže.
Phad Khing – smažené kousky masa s čerstvým zázvorem, sojovou a rybí omáčkou a chilli. Nejčastěji bývá z masa kuřecího, ryb nebo mořských plodů.
Panang kari – dušené hovězí maso nebo kuřecí maso v kokosovém mléce, rybí omáčce a panang curry pastě.
Pad Thai – jedno z nejznámějších jídel thajské kuchyně – smažené ploché rýžové nudle s rybí omáčkou, kuřetem nebo krevetami, fazolovými klíčky a chilli. Variant je mnoho, liší se v různých oblastech.
Som tam – ostrý thajský salát ze zelené papáji, rajčat, chilli, limetkové šťávy, rybí omáčky, koření.
Thot Man Pla – smažené placičky z mletého rybího masa a fazolí jsou oblíbeným předkrmem. Obsahují převážně koření galangal, limetky kafir, curry pasty, šalotku, česnek, citronovou trávu a pepř. Někdy se místo rybího masa použije maso krabí.
Tom Kha – další známá polévka velmi vyvážené ostré chuti. Základem je kokosové mléko, chilli a citrónová tráva, nejčastější verze bývá s kuřecím masem.
Tom Yum – nejznámější thajská ostrá polévka. Základem je vývar s citrónovou trávou, koriandrovými lístky, listy kafru, zázvorem, chilli, rybí omáčkou, limetkovou šťávou. Dělá se buď verze s krevetami nebo kuřecím masem, někdy i mořskými plody, přidávají se houby.
Yam nuea yang – ostrý salát z hovězího masa, chilli, celerové natě, máty, šalotky. V různých variantách se přidává další zelenina, omáčky a koření.
Yam wun sen – ostrý salát s chilli, limetkovou šťávou, skleněnými nudlemi, kuřecím nebo jiným masem, zeleným koriandrem a dalšími přísadami.

Přejít nahoru