Německá kuchyně je velmi rozmanitá a je nutné ji rozdělit podle jednotlivých regionů. V každém se vaří trochu odlišně, ale všude naleznete vynikající krajové speciality. Některé oblasti jsou blízké naší české kuchyni, například Bavorsko, oblasti okolo Rýna známé pro výborná bílá vína jsou zase provázané s francouzskou kuchyní.
Mezi základní ingredience německé kuchyně patří maso vepřové, hovězí, drůbeží, zvěřina, sladkovodní i mořské ryby, zelenina, ovoce, mléčné výrobky, uzeniny, houby, med a produkty z obilí. Německá kuchyně je také charakteristická velkými porcemi hlavního chodu a není tak rozdělena do více malých chodů jako třeba kuchyně italská, francouzská nebo kuchyně asijské. Najdete zde hodně masových jídel s omáčkami, knedlíky, kyselé zelí, velkou nabídku zeleninových i masových polévek.
Z nápojů kromě slavných německých piv, převážně ležáků a nejrůznějších druhů pšeničných kvasnicových piv, stojí za zmínku vynikající německá vína, především rýnská a moselská. A na podzim všude rozšířený a oblíbený burčák, kterému Němci říkají Federweißer nebo Neuer Wein. Ve Frankfurtu také dělají známé víno jablečné (Apfelwein).
Německé pivo je oslavováno slavným svátkem Oktoberfest, který se každoročně pořádá v Mnichově na přelomu září a října.
Německá kuchyně je také plná nejrůznějších uzenin a lahůdek. Najdete zde nepřeberné množství uzených a sušených mas, klobásek, párků, tlačenek apod.
V severních přímořských oblastech zase množství uzených a naložených ryb.
Vybrané typické německé speciality:
Badische Schneckensuppe – tradiční polévka ze šneků do které se přidává kysaná smetana, pochazející z oblasti Bádenska.
Bratwurst – běžná klobása vepřová a hovězí určená ke grilování. V jednotlivých regionech mají své vlastní odlišné klobásy s různým složením masa a koření. například klobásky frankfurtské (Fränkische Bratwurst) nebo nejznámější německé norimberské (Nürnberger Rostbratwurst). Konzumují se s pečivem a horčicí, některé se zelím a bramborovým salátem.
Currywurst – vepřová klobása kořeněná směsí koření curry, původem z Berlína, je to nejrozšířenější pokrm rychlého občerstvení z pouličních stánků.
Eintopf – zcela jistě nejznámější německý pokrm. Tradiční jídlo z jednoho hrnce. Jeho základem je velmi hustá zeleninová polévka, do které se přidává různé maso, párky a klobásy.
Eisbein – vařené vepřové koleno, obvykle podávané se zelím a hořčicí, někdy s bramborovou nebo hrachovou kaší. Grilovaná verze vepřového kolene pochází z Bavorska a nazývá Schweinshaxe.
Frankfurter Grüne Soße – specialita z Frankfurtu, omáčka ze sedmi čerstvých bylinek. Podává se s vařenými brambory nebo s natvrdo vařenými vejci, či s dušeným hovězím.
Geschnetzeltes – jedna se o menší kousky masa masa, grilované nebo například s omáčkou. Známé je telecí (Kalbsfleisch) v husté smetanové omáčce, někdy s houbami a bylinkami. Jedná se o pokrm ze Švýcarska, ale v Německu je hodně rozšířen. Podává se těstovinami Spätzle.
Jägerschnitzel – tzv. lovecký řízek z telecího nebo vepřového masa, s houbovou omáčkou. Přílohou mohou být Spätzle, brambory, bramborový salát nebo hranolky.
Kartoffelsalat – bramborový salát, který se po celém Německu dělá v různých variantách a je to oblíbená příloha mnoha jídel. Narozdíl od českého bramborového salátu se často podává teplý.
Königsberger Klopse – masové knedlíčky v bílé omáčce s kapary, podávané s bramborem. Původem z východního Pruska.
Labskaus – severoněmecké námořnická „haše“. Nasolené hovězí se uvaří a namele s řepou, brambory a cibulí na kaši, podává se sázeným vejcem, kyselou okurkou a v některých oblastech i s kyselou rybou, obvykle zavináčem.
Leberkäse (sekaná), podobná té naší. Většinou se konzumuje s horčicí a chlebem, preclíky nebo s bramborovým salátem.
Maultaschen – oblíbený pokrm a specialita především ze Švábska. Velké taštičky z těsta podobné italským ravioli plněné mletým masem, špenátem a kořením. Obvykle se konzumují nakrájené na plátky a osmažené, nebo se přidávají do vývarových polévek.
Rheinischer Sauerbraten – rýnská hovězí pečeně s omáčkou z hrozinek a dalších přísad. Oblíbený pokrm z oblasti Porýní. Jako příloha bývají obvykle knedlíky.
Sauerbraten mit Lebkuchen-Soße – hovězí pečeně s perníkovou omáčkou, francká specialita z Norimberka. Jako příloha jsou knedlíky a červené zelí.
Schäufele – vepřové pečené ramínko. Specialita z více krajů, například bádenského nebo franckého. Podává se obvykle s knedlíkem a osmaženou cibulkou. Někdy může být ramínko i uzené.
Spätzle – čerstvé vaječné nudle vznikající škrábáním nebo tlačením těsta. Těsto se škrábe do vroucí vody. Je to velmi oblíbená příloha k mnoha pokrmům s omáčkou.
Zwiebelkuchen – cibulový koláč. Specialita z oblasti Porýní, Švábska a dalších oblastí. Vynikající slaný koláč podobný francouzskému quiche. Tradičně se konzumuje na podzim s burčákem v oblastech, kde se pěstuje víno.
Ze sladkostí
Schwarzwälder Kirschtorte – populární dort z oblasti Černého lesa v Bádenské oblasti. Čokoládový dort s krémovou polevou je plněný ve vrstvách třešňovou náplní.
Stollen – štola, tradiční německý vánoční koláč, pochází z oblasti Drážďan a je podobný naší vánočce, ale s větším obsahem ovoce a koření. Je z jednoho kusu a obalený celý v moučkovém cukru.