Mexická kuchyně je mixem kuchyně původní a kuchyně španělské. Skvěle kombinuje jednotlivé ingredience a koření, které dodává pestrým jídlům nezaměnitelnou chuť i vůni. Mexiko je rozděleno do několika regionů a v každém je odlišný styl vaření a mnoho jiných pokrmů.
Základem mexického vaření je kukuřice a kukuřičná mouka, která má široké využití, rajčata, fazole a chilli papričky, kterých se pěstuje v Mexiku velké množství druhů, čerstvá zelenina a ovoce, tykve, maso, rýže, čokoláda a koření. Maso se konzumuje převážně hovězí, dále pak vepřové a kuřecí a samozřejmě ryby a mořské plody. Mexická kuchyně také hojně využívá ovoce, například citrusové plody, jejichž šťávy se hojně používají ve vaření, dále např. avokádo, ananas, opuncie, a další. Z koření se kromě chilli papriček hojně využívá pepř, česnek, skořice, vanilka, tamarind a nové koření. Mexičané také milují nejrůznější omáčky (salsa) a pasty ze zeleniny, některé hodně pálivé.
Mexiko se kromě vynikajícího jídla také proslavilo i nápoji jako například pálenky Mezcal a Tequilla nebo mexická piva.
Vybrané typické mexické pokrmy:
Burrito – plněná tortilla (kukuřičná placka). Jako náplň se nejčastěji používá nakrájené maso, fazolová pasta, rýže a koření. Variant je více. Obvykle se podává zapečená se sýrem. Fritované menší burritos se nazývají Chimichanga.
Ceviche (Seviche) – slavný a oblíbený pokrm ve většine latinsko-amerických zemích. Čerstvé ryby nebo mořské plody marinované v citrónové šťávě, v kyselém prostředím se i „uvaří“. Do marinády se přidává nasekaná cibulka, chilli papričky, avokádo a koriandrové lístky, ale varianty můžou být různé.
Chilaquiles – smažené, obvykle na malé trojúhelníky nakrájené tortilly. Podává se se salsou, omáčkami mole, vejci, masem nebo čímkoliv jiným.
Cochinita pibil – tradiční mexické jídlo z Yukatánu, v banánových listech pečené vepřové maso v citrusové marinádě.
Empanada – smažené plněné taštičky, obvykle plněné kuřecím masem nebo sladkými bramborami a dýní.
Enchiladas – plněné tortilly v červené pálivé omáčce. Jako náplň se obvykle používá maso, fazolová pasta nebo zelenina.
Fajitas – velmi populární mexické jídlo. Na nudličky nakrájené smažené maso, nejčastěji kuřecí, může být i vepřové nebo hovězí. Maso se smaží spolu s cibulí a paprikami. Podává se s tortillou a salsami.
Guacamole – velmi oblíbená pomazánka z avokáda bez které se mexická kuchyně neobejde. Do pomazánky se přidávají nasekaná rajčata, koriandrové lístky, kumín (římský kmín), česnek, citrónová šťáva, sůl a pepř.
Huevos Rancheros – oblíbená mexická snídaně. Smažené vejce s tortillou, fazolemi nebo fazolovou pastou, sýrem a pikantní omáčkou z rajčat a chilli.
Chicharrón – kořeněné smažené (fritované) kousky vepřové kůže.
Chilaquiles – nakrájené kousky tortilly se salsou, kuřecím masem, posypané sýrem a zalité smetanou.
Chilli con carne – známý pokrm z dušeného masa, fazolí a chilli papriček. Z koření se kromě papriček přidává i česnek a kumín. Maso je obvykle hovězí, ale dá se použít i jiné, popř. několik druhů dohromady.
Mole omáčky – základní omáčky v mexické kuchyni, existuje v mnoha variantách, mezi nejznámější patří:
Mole Poblano – známá pálivá omáčka k mexickým pokrmům. Vyrábí se se drcených chilli papriček, oříšků, semínek, čokolády, rajčat, česneku, cibule a koření. Zahušťuje se chlebem nebo drcenou praženou tortillou.
Nachos – kukuřičné lupínky tortilly posypané sýrem, kořením a nakrájenými ostrými papričkami, zpravidla jalapenos. Nachos se ale dají namáčet i v různých salsách a omáčkách s mletým masem.
Papa gratinada – zapečené mexické brambory. Na plátky krájené brambory se smetanou, cibulí, paprikou a chilli papričkami.
Pico de gallo – zeleninový salát z nadrobno nasekaných rajčat, avokáda, cibule, chilli papriček se solí a citrusovou šťávou. Obvykle se podává jako příloha nebo jako přísada do jídel.
Quesadilla – zapečená tortilla se sýrem
Sopa de ajo – mexická česneková polévka. Vaří se z masového nebo zeleninového vývaru, s česnekem, mohou se přidat rajčata, cibule, vajíčka sýr. Podává se s topinkou.
Tacos – plněná nebo přeložená tvrdá tortilla. Náplň může být masová a zeleninová směs. Obvykle se jí rukou.
Tortilla – pečená kukuřičná moučná placka, která je jednou z nejčastějších složek mnoha mexických pokrmů. Podává se jako příloha, plní se masem, zeleninou, potírá se omáčkami nebo se zapéká.