Korejská kuchyně

Korejská kuchyně

Jednou z dalších asijských kuchyní je kuchyně korejská. Tato méně známá kuchyně si zaslouží trochu přiblížit, neboť je velice chutná a mimořádně zdravá. K jídlu je podáváno obvykle mnoho příloh, plných rozmanitých a vyvážených chutí a vůní, složených z nejrůznějších nakládaných kousků především zeleniny, mas nebo mořských plodů.

Korea je rozdělená na mnoho regionů s rozdílným stylem vaření, některé oblasti jsou i více vegetariánské vlivem náboženských zvyků.

Korejská kuchyně je založena převážně na rýži, tak jako kuchyně většiny sousedních zemí a základním pokrmem je vařená rýže (Hinbap). Důležitou surovinou je i pšenice, brambory a luštěniny. Další důležitou složkou této kuchyně jsou nudle rýžové nebo pšeničné a pohankové, kaše, polévky, sója a výrobky z ní (pasta, omáčka, tofu), čerstvá nebo nakládaná zelenina, maso, houby, koření, ženšen, sezamový olej, sůl. Z koření je nejpoužívanější česnek a zázvor. Důležitou složkou je také pasta z chilli a korejské vaření se často vyznačuje značnou pálivostí.

Maso se používá obvykle vepřové a drůbeží. Oblíbené ale dražší je hovězí. V některých oblastech pak i ryby a mořské plody, zvlášť používané jsou krevety, chobotnice, ústřice, krabi a sépie. Ryby se často zpracovávají sušením. V oblibě jsou jídla zpravidla dušená, grilovaná, populární jsou také polévky. Při stolovaní se používají hůlky, kterým je většina pokrmů přizpůsobená, rýže a polévky se pak konzumují lžící.

Asijské restaurace v Praze

Vybrané typické korejské speciality:
Kimči – asi nejznámější korejský pokrm používaný jako příloha. Nakládané a zkvašené zelí v zázvoru, chilli, česneku, rybí omáčce a soli. Je to nejdůležitější součást a příloha všech korejských jídel, existuje mnoho variant v jednotlivých regionech z různých zelenin. Toto jídlo je považováno za jedno z nejzdravějších vůbec.
Bo Ssam – dušené kousky vepřového masa zabalené v listech zeleniny, například v salátových listech, které se namáčí v ostré omáčce.
Bulgogi – tradiční korejské barbecue. Grilované, ostře marinované hovězí maso, podávané s rýží.
Bibimbap – populární korejské jídlo. Dušená rýže se zeleninou, kořením, paprikovou pastou, hovězím masem a vajíčkem.
Dýňová kaše (Hobák džuk) – dietní jídlo z dýně, červených bobů a fazolí a rýžových knedlíčků.
Galbi – grilovaná hovězí žebra marinovaná v sojové omáčce a česneku, často se podávají se salátem. Někdy se z těchto grilovaných žeber dělá polévka. Může se použít i jiné maso s kostí. Obvykle se griluje přímo na stole. Součástí je mnoho menších příloh.
Galbi jjim – dušená hovězí žebírka se zeleninou, houbami, sójovou omáčkou, rýžovým vínem, česnekem a dalšími přísadami.
Gimbap – korejské rýžové rolky obalené mořskou řasou a plněné orestovanou zeleninou, hovězím masem a vajíčkem
Ho – varianty pokrmu ze syrových ryb a mořských plodů, obdoba japonského sashimi. Namáčí se v sojové omáčce, sezamovém oleji, japonském wasabi nebo chilli pastě. Někdy se posypávají sezamem.
Hobak ttok – rýžový a dýňový koláček dušený v páře.
Japchae – nudle ze sladkých brambor se zeleninou. Smažené v oleji, sojové omáčce, s mrkví, cibulí, houbami, někdy masem, sojovými výhonky a další zeleninou.
Kuře Kang Jung – kuřecí kousky s kostí obalované v křupavém těstíčku.
Pajeon – korejská palačinka z mouky, která obsahuje vejce, zeleninu, mušle nebo ústřice. Palačinky (Jeon) stejně jako u nás mohou být v nejrůznějších variantách, s tofu, mořskými plody, houbami a také kimči a ochucují se ještě chilli a sójovou omáčkou.
Rybí knedlíčky (O mandu) – obalované roličky z tenkých rybích plátků plněné směsí hovězího masa, hub a zeleniny.
Samgyeopsal – populární korejské jídlo, plátky vepřového bůčku grilované často přímo na stole. Ugrilované kousky se namáčí do omáčky z chilli a sojové pasty, jako příloha se podává salát nebo jiná zelenina.
Sam getchang – Kuřecí ženšenová polévka – ve vývaru se vaří celé menší kuře plněné rýží, přidává se ženšen, zázvor, česnek. Je to podávané jako jedna porce.
Sanjeok – korejský špíz, osmažené hovězí maso a zelenina napíchnuté na špejli.
Tteokguk – tradiční korejská polévka. Masový vývar s rýžovými knedlíčky, přidává se vařené vejce a maso.
Yukhoe – korejský tatarský steak. Nasekané jemné syrové hovězí maso, ochucené sojovou omáčkou, chilli, sezamovým olejem, česnekem, šalotkou a šťávou z ovoce nashi. Na vrch se stejně jako u tatarského steaku dává vajíčko.
Jajangmyeon – tradiční nudlové jídlo s vepřovým masem a omáčkou z černých sójových fazolí.

Přejít nahoru