Japonská kuchyně se vyznačuje velice osobitým stylem a smyslem pro dokonalé sladění chuti a servírování. Styl servírovaní a pečlivá příprava každého pokrmu činí právě japonskou kuchyni jedinečnou a originální.
Umění servírovat, krájet ryby a připravovat japonské pokrmy vyžaduje i léta praxe.
Asijské restaurace v Praze
Japonská kuchyně je nepochybně tou nejzdravější kuchyní, a to hlavně pro svůj minimální obsah tuků a koření. Základními surovinami japonského vaření jsou: rýže, zelenina, ryby a mořské plody. Japonská kuchyně je spíše kuchyní studenou, většina pokrmů z ryb a mořských plodů se konzumuje v syrovém (absolutně čerstvém) stavu s vařenou rýží, některé pokrmy se tepelně upravují dušením a měně často smažením. Stejně tak se zelenina i ovoce konzumuje převážně čerstvé. Koření se v japonské kuchyni nepoužívá. Místo koření se ochucuje pokrm ostrým japonským zeleným křenem wasabi, sojovou omáčkou a zázvorem. Vše se konzumuje pomocí hůlek.
Vybrané typické japonské pokrmy
Sushi – určitě nejznámější japonské jídlo rozšířené po celém světě, jeho základem je uvařená rýže a syrové kousky ryb, mořských plodů, někdy i zeleniny. Sushi má mnoho druhů. Obvykle se k němu podává sojová omáčka, wasabi a nakládaný zázvor.
Mezi nejzákladnější patří:
Nigiri Sushi – vytvarovaný váleček rýže, na kterém je položený plátek syrové ryby nebo mořských plodů popř. zeleniny a převázaný proužkem mořské řasy. Plátek ryby bývá občas zespodu pomazán křenem wasabi. Namáčí-li se v sojové omáčce, vždy plátkem ryby směrem do omáčky, aby rýže zůstala suchá.
Maki Sushi – nejznámější forma sushi. Do rýže a mořské řasy zabalený plátek ryby nebo zeleniny, srolováno do válečku a krájené na kolečka stejné šířky.
Temaki Sushi – podobné jako Maki Sushi, ale místo do válečku je baleno do tvaru malých kornoutů
Sashimi – japonská delikatesa. Krájené plátky syrových ryb a mořských plodů. Maso musí být absolutně čerstvé, často se zdobí do různých uměleckých tvarů, např. do růže. Namáčí se do sojové omáčky a wasabi. Servíruje se spolu s nakládaným zázvorem a na tenké nudličky nastrouhanou bílou ředkví. Pasta wasabi bývá servírována ve tvaru zeleného lístečku. Celkově je kladen velký důraz na kompozici.
Miso Shiru – tradiční japonská polévka z vývaru, sojové nebo rýžové pasty Miso, nakrájené zeleniny a mořských řas.
Udon – oblíbené nudle. Dělá se z nich například polévka z vývaru se sojovou omáčkou, rýžovým octem, to celé posypané čerstvou šalotkou.
Tempura – v těstíčku obalované a fritované kousky z jakýchkoliv ryb, mořských plodů nebo zeleniny. Těsto se před smažením chladí a tak se rychle při smažení zatáhne a nenasákne olejem. Hotové kousky se namáčí obvykle v omáčce z hustého vývaru, sojové omáčky a rýžového vína. Původ tohoto pokrmu je evropský.
Tonkatsu – další oblíbený pokrm z Evropy, obalovaný vepřový kotlet ve strouhance, podávaný s nakládanou zeleninou a rýží.
Gyoza – dušené knedlíčky původem z Číny, plněné mletým vepřovým masem a zeleninou, obvykle se namáčí do sojové omáčky s rýžovým octem. Mohou být i smažené.
Teriyaki – grilované maso, marinované ve sladké sojové omáčce. Maso se dá použít jakékoli, obvykle z ryb, sépie nebo drůbeží a hovězí.
Ramen – nudlová polévka z masového vývaru, poslední dobou získává na velké oblibě po celém světě, nejčastěji obsahuje maso, vejce, sušené houby, zeleninu, miso, mořské řasy a další přísady.
Sukiyaki – dušené hovězí maso v zelenině se sojovou omáčkou. Pokrm se obvykle vaří přímo na stole. Někdy se přidávají i nudle, vejce a tofu.
Okaju – rýžová kaše s vajíčkem, někdy s kousky ryb, cibulky.
Fugu – „adrenalinová pochoutka“, ryba čtverzubec s vysokým obsahem jedu, jehož nepatrné množství dodává jídlu zvláštní chuť. Lze připravovat pouze zkušenými a licencovanými kuchaři, převážně pouze v Japonsku. Neodborná příprava ryby může způsobit zdravotní obtíže nebo i smrt.
Teppanyaki – japonská kulinářská show v některých restauracích. Zruční kuchaři připravují speciality přímo před hostem na speciálně upravených rozpálených stolech. Většinou se jedná o masové steaky a zeleninu.