Indonéská kuchyně díky pestrá kombinaci ingrediencí, exotického koření a sladkých i slaných chutí, tvoří příjemný kulinářský požitek.
Převážně muslimská Indonésie je rozdrobená na mnoho regionů a existuje tak mnoho rozdílných stylů vaření, jiný v oblasti Jávy, jiný v oblasti Sumatry. Tak jako v ostatních asijských zemích i zde je základem pokrmů rýže a množství koření. Pokrmy bývají v některých oblastech velmi ostré. Najdeme zde mnoho zeleninových a masových polévek, hodně se používá kokosové mléko, rýžové nudle, arašídová pasta, tuk, sladké sojové omáčky a sambal (velmi ostrá omáčka z papriček). Indonésie je v tropické oblasti, a tak je bohatá i na velké množství nejrůznějšího ovoce, které se zde v hojné míře konzumuje. Jídla se často upravují dušením, smažením nebo na páře.
Asijské restaurace v Praze
Vybrané typické indonéské speciality:
Satay – velmi oblíbený pokrm, rozšířený po celé jihovýchodní Asii. Jsou to grilované kousky masa napíchnuté na dřevě (nejčastěji z bambusu nebo banánovníku), marinované v koření kurkuma, podávané se speciální omáčkou, nejčastěji z arašídů, koření a sojové omáčky. Maso se používá kuřecí nebo jehněčí, ale dá se používat jakékoli, včetně ryb. Existuje mnoho variant v jednotlivých regionech.
Maso Rendang – pomalu dušené maso, převážně hovězí v kokosovém mléce s množstvím koření, zázvorem, citronovou trávou, galangalem (rostlina podobná zázvoru), chilli, kurkumou,
Mie Goreng (Mee Goreng) – velmi oblíbená indonéská specialita, smažené nudle s česnekem, zeleninou, krevetami, kuřecím nebo hovězím masem a sójovou omáčkou.
Nasi Goreng – Nejobvyklejší jídlo v Indonésii. Smažená rýže s kořením a dalšími přísadami, například vajíčkem, kuřecím masem, krevetami, česnekem, sojovou omáčkou a zeleninou.
Gado-gado – tradiční indonéský zeleninový salát s arašídovou omáčkou a vařenými vejci.
Laksa – pálivá nudlová polévka, nejčastěji s kuřecím masem, nebo kousky ryb, malými mušlemi, krevetami s omáčkou sambal, listy koriandru, tofu a dalším kořením.
Sayur Asem – zeleninová polévka z arašídů, fazolových lusků, tamarindu a další exotické zeleniny.
Soto – hovězí nebo kuřecí vývar s masem, zeleninou a kořením, podávané s rýži nebo rýžovými koláčky. Existuje mnoho verzí dle jednotlivých regionů.
Krupuk – smažené oplatky z krevet, podávané často jako předkrm, ale i jako součást jídel.
Otak-otak – dušené rybí koláčky, vyrábí se z rybí pasty, koření a cibule. Někdy bývá ryba nahrazena krabem nebo krevetami.
Bebek Betutu – kořeněná kachna pečená tradičně v banánovem listu. Specialita na Bali.
Babi Guling. Sele nadívané kořením, pomalu pečené na rožni. Specialita na Bali. Podává se obvykle s rýží a zeleninovým salátem lawar.
Gulai – indonéské kari s kokosovým mlékem, obvykle s kuřecím masem, rybami, zeleninou, mořskými plody, skopovým masem nebo hovězím masem.