Francouzská kuchyně je pro labužníky a požitkáře. Ve Francii je přípravě jídel věnována velká péče a vaření a hodování má zde velkou tradici.
Francouzská kuchyně a dobré jídlo je zkrátka jedním z pilířů celé francouzské kultury. Francie je velká země rozdělená na jednotlivé oblasti, které mají rozdílné speciality.
Popsat stručně francouzskou kuchyni by bylo velmi obtížné, proto se omezíme na pár základních a skvělých pokrmů, se kterými se nejčastěji setkáte na svých cestách po Francii, stejně jako ve francouzských restauracích po celém světě.
Francouzské restaurace v Praze »
Francouzská kuchyně používá mnoho koření. Je to pestrá kuchyně, bohatá na ryby, mořské plody, masové výrobky, maso, omáčky, víno, sýry, houby, bylinky
a mnoho dalšího. Také čerstvá zelenina je ve francouzské kuchyni velmi důležitá, stejně tak i čerstvé pečivo, především slavné francouzské bagety.
Maso Francouzi milují ve všech možných úpravách, steaky, dušené ragú, vyrábějí z něj nejrůznější paštiky (terrine nebo pâté). Z masa konzumují, hovězí, vepřové, skopové, jehněčí, drůbež, králíky, zvěřinu, ryby a mořské plody. Vnitřnosti jsou ve Francii velmi oblíbené, například ledvinky, dršťky, žaludky nebo játra, které především z hus a kachen jsou slavné po celém světě. Za francouzskou specialitu také platí žabí stehýnka a šneci.
Mezi mořské plody konzumované s oblibou musíme na prvním místě zařadit ústřice, kterých se ve Francii pěstuje mnoho druhů, rozdílných tvarů. Ústřice tak mají mnoho názvů a ještě se číslují dle velikosti. Dále pak konzumují slávky, hřebenatky (mušle svatého Jakuba), raky, kraby, langusty a nejrůznější druhy malých mořských šneků a mušlí (Coquillages).
Francouzské víno
Co by byla francouzská kuchyně bez vína? Francouzi jsou právem hrdi na své víno, které se stalo slavným a slouží za vzor po celém světě. Francie je rozdělena na mnoho tradičních vinařských oblastí, kdy každá má svá výjimečná vína a odrůdy. Mezi hlavní oblasti patří Alsace, Bordeaux, Burgundsko, Champagne, Côtes du Rhône, Languedoc-Roussillon nebo údolí řeky Loire. Slavné odrůdy vína z těchto oblastí jsou vína bílá: Chardonnay, Savignon Blanc, Pinot Blanc, Pinot Gris, nebo vína červená: Cabernet Sauvignon, Grenache, Cabernet Franc, Merlot, Pinot Noir a Gamay, ze kterého se vyrábí známé Beaujolais Nouveau.
Francouzi povýšili vaření na formu umění a dali světu nejznámější gastronomické příručky a encyklopedie (Escoffier, Larousse) a právě z Francie pochází i nejslavnější průvodce po restauracích, Guide Michelin.
Některé z typických francouzských jídel:
Andouillette – speciální klobáska z hovězích nebo vepřových žaludků, koření
a vína. Charakteristická je její “silná” vůně.
Boeuf Bourguignon – maso po burgundsku – dušené hovězí maso na červeném víně s bylinkami, houbami, mrkví, cibulí a dalším.
Bouillabaisse – slavná hustá rybí polévka, původem z Marseille. Jedná se o rybí vývar se spoustou ryb a mořských plodů, zeleniny a kořením jako šafrán, pepř
a dalším.
Cassoulet – dušené maso s fazolemi, maso vepřové nebo drůbeží, ale bývá
i skopové. Pochází z jihofrancouzské oblasti oblasti Languedocu.
Confit de canard – Kachní konfit, pomalu pečená nasolená kachní stehna ponořená ve vlastním sádle.
Coq au vin – kohout na víně – dušený kohout (kuře) ve víně, houbách, česneku, bylinkách. Další přísady se liší podle jednotlivých regionů. Podobná jídla jsou
i z králíka, jehněčího nebo křepelek.
Foie Gras – delikatesa. Ztučnělá husí nebo kachní játra.
Fondue Savoyarde nebo oblíbený sýr Raclette – kdy se bochník sýra nahřívá
o topné těleso a rozpuštěný sýr se nožem stírá na talíř nebo pečivo, obvykle se podává s bramborem, salátem, sušenou šunkou a dalšími přílohami.
Choucroute garnie – známé alsaské jídlo, původem z Německa, připravuje se ze zelí vařeného s vínem, klobáskami, uzeným nebo soleným vepřovým masem (bůčkem) a brambory.
Jambon Persillé – šunka s petrželí v aspiku, tradiční burgundská specialita.
Les Escargots – šneci – velmi oblíbený předkrm. Šneci se vaří několik hodin, ve víně nebo vývaru. Tradičně se servírují ve speciálních talířích s otvory, po tuctu nebo půltuctu, někdy se vkládají zpět do vymytých ulit, zalité bylinkovým máslem
a česnekem. Šneci se vyndavají z ulit za pomoci speciálních kleštiček a vidličky. Navarin ragout – ragú z dušeného jehněčího masa se zeleninou a bylinkami.
Oeufs en meurette – pošírovaná vajíčka v omáčce z červeného vína, specialita z burgundského regionu.
Paupiette – telecí roláda nebo závitek. Peče se nebo dusí ve vývaru nebo víně
a plní se zeleninou. Může se dělat i jiného masa v jednotlivých oblastech.
Pomme de terre gratiné – zapečené brambory, na plátky nakrájené zapečené brambory.
Pot-au-feu – hrnec na ohni – dušené hovězí ve vývaru se zeleninou a bylinkami.
Quiche – nejrůznější slané koláče zapečené se smetanou, sýrem, masem, lososem apod. Nejznámější je Quiche Lorraine, z Lotrinska. Podávají se nejčastěji se salátem, teplé i za studena, bývají běžně součástí poledního menu.
Ratatouille – provensálská specialita, dušená zelenina s provensálskými bylinkami. Skládá se převážně z rajčat, paprik, lilku, cibule, cuket a koření.
Rillettes – velmi pomalu pečené na drobno nakrájené vepřové maso v sádle, po vychladnutí se podává jako pomazánka.
Soupe l’oignon – francouzská cibulová polévka, z cibule a hovězího vývaru, zapékaná se sýrem a krutony nebo topinkou z bílého chleba.
Steak frites – hovězí steak s hranolkami – oblíbené francouzské jídlo, plátek masa z grilu, obyčejně se konzumuje se salátem.
Tarte flambée – známá alsaská specialita, zapečený koláč z velmi tenkého těsta, na který je nakladena cibule, špek a smetana.
Tripes a la mode de Caen – aneb dršťky po Caensku – normandská specialita. Dršťky a telecí nožičky se zeleninou, dušené v calvadosu a jablečném cideru.
Velmi oblíbené a známé jsou i francouzské dezerty:
Créme Brulée – pudinkový krém s krustou, která vzniká grilováním. Někdy se flambuje přímo na stole. Pravděpodobně je původem z Anglie.
Crepe Suzette – palačinka s omáčkou z karamelu, pomerančové šťávy, kůry
a flambovaná na pomerančového likéru (Grand Marnier nebo Cointreau)
Mille-feuille – žloutkové řezy, v překladu zvané tisíce lístků, s polevou.
Profiteroles – malý větrník plněný krémem nebo zmrzlinou, často zalitý rozpuštěnou čokoládou, podávaný s kousky ovoce.
Tarte Tatin – jablečný koláč zapečený s karamelem. Koláč se peče obráceně, tzn. těstem navrch a vrstou jablek vespodu