Australská kuchyně

Australská kuchyně - lamb shanks, jehněčí nožičky

Australská kuchyně tradičně vychází z kuchyně anglické, kterou s sebou dovezli kolonizátoři při osidlování země. Mnohé zůstalo dodnes, i když se Austrálie vzdálila anglické kuchyni více, než třeba Nový Zéland.

Australská kuchyně současnosti je velice pestrá díky přistěhovalcům převážně ze středomoří a celé Asie. Tito zde zakládají své restaurace, a tak jsou australská velkoměsta rájem všech labužníků a jedlíků.

V jedné ulici narazíte na 10 restaurací vedle sebe, každá je z jiného kouta světa, jsou zde italské, řecké nebo čínské čtvrti. Například Melbourne je největší řecké město na světě (mimo území Řecka). Skvělé podnebí, úrodná půda a vysoká životní úroveň se promítá i v kuchyni a Australané jsou velcí gurmáni. Potrpí si na vybrané a kvalitní ingredience a můžete si být jisti, že pokud chcete ochutnat italskou pizzu, řecké olivy nebo španělskou paellu, na nejlepších si pochutnáte právě zde.

Vliv přistěhovalců z oblasti středomoří přinesl do australské kuchyně i zdravější návyky, ať už oblibu ryb, olivových olejů ale v posledních desetiletích i oblibu vína, se kterým se Austrálie v současnosti stává jedním z nejpřednějších vinařů.

Australané ze všeho nejraději jedí jehněčí, hovězí, ryby a plody moře a snad žádná domácnost se neobejde bez alespoň malého grilu. Barbecue je v Austrálii velice populární a je jedním z pilířů australské kuchyně. Grilování je národní vášeň a grilují se především jehněčí a hovězí steaky a klobásy nebo burgery.

Tradiční australské pokrmy jako je vánoční puding, pečení krocanů, jehněčí a hovězí a fish and chips, vycházejí z anglické kuchyně.

Velmi oblíbené v Austrálii jsou mořské ryby a mořské plody. Hlavně krevety, langusty, hřebenatky, ústřice nebo novozélandské mušle.

Australské speciality

Lamb shanks (jehněčí nožičky) – oblíbený pokrm z jehněčího, pomalu pečeném ve fazolích, mrkvi, rajčatech a bylinkách.
Corned beef – Naložené hovězí. Maso je naloženo delší dobu v soli, následně je vařené a podává se s bramborovou kaší a hořčičnou omáčkou.
Chicken Parma – kuřecí obalený řízek, zapečený v rajčatové omáčce se sýrem, obvykle parmezánem
Salt and Pepper Calamari – smažené kalamáry v těstíčku v soli a pepři, oblíbený předkrm v celé Austrálii.
Pavlova dezert – populární australský dezert z pečených bílků, se šlehačkou a obvykle ovocem
Pie, Pies – Slané koláče – obdobně jako v britské kuchyni to jsou kombinace sekaných nebo nadrobno krájených mas nebo například jater nebo ledvinek v těstě. Servírují se studené i teplé. Obvykle se k nim podává naložená zelenina a hořčice. Mezi známější patří Steak and kidney pie – zapečené hovězí a ledvinky.

Klokaní maso – do australské kuchyně je třeba zařadit i klokaní maso, které Australané také konzumují, ovšem v mnohem menší míře než ostatní běžná masa. Maso má samo o sobě vysoký obsah železa a bílkovin a velmi nízký obsah tuku. Chutí je blízké zvěřině. V severní Austrálii také narazíte na speciality z krokodýlího masa.

Přejít nahoru