Stejně jako u australské, i pestrá americká kuchyně je kombinací původní kuchyně a kuchyně přistěhovalců, z počátku anglických, následně pak z celého světa. Jedná se zde tedy převážně o kuchyni kombinovanou. Z původních zdrojů obohatila americkou kuchyni (a světovou) například kukuřice, brambory (i sladké)…
Americkou kuchyni můžeme rozdělovat podle regionů nebo stylu vaření v jednotlivých státech. Přes mexickou kuchyní ovlivněný Tex-Mex, kreolskou, až po exotičtější hawajskou a všude rozšířené řetězce fast foodů.
Fastfoody jsou velice důležitou součástí americké kuchyně, neznámější jsou asi hamburgery, což je plátek mletého masa v housce. Variant hamburgerů je po celé Americe mnoho, rozdílné najdeme v jednotlivých barech i v různých řetězcích fast food. Další rozšířené pokrmy jsou nejrůznější sendviče, pizzy, hot dogy (párky nebo klobásy v rohlíku), obalovaná kuřecí křidýlka Buffalo wings apod.
Velice oblíbené jsou také nejrůznější steaky, grilované žebra a opečené brambory, často ve šlupce. Dále Američané konzumují hranolky a saláty s různými dresinky, k snídani palačinky (pancakes) například s javorovým sirupem nebo toasty s arašídovým máslem a džemem.
Ze sladkostí zmrzlinu, sladké koláče tzv. pie, z nichž je asi neznámější jablečný koláč, dále cupcakes, donuts, cookies, nebo brownies.
Jak na západním tak východním pobřeží celých Spojených států jsou rozšířené a velmí oblíbené mořské ryby a mořské plody. Humři z Maine platí za jedny z nejlepších na světě.
Vybrané exotické typy kuchyní:
Tex-Mex, je vaření ovlivněné mexickou kuchyní, rozšířené hlavně do států hraničících s Mexikem, Texas, Nové Mexiko, Arizona, postupně pak do dalších států.
Hawajská kuchyně je kombinací kuchyní Portugalců, Američanů, Japonců, Korejců, Číňanů a Polynézanů. Oblíbené jsou zde variace ryb a seafoodu, pečených mas a vepřového v konzervě (luncheon meat). U ryb je znátelný vliv japonského vaření, nejrozšířenější je hlavně tuňák.
Jedním z tradičních jídel je LocoMoco – plátek hamburgerového masa, vajíčko, popř. slanina, klobáska a podobné variace v kombinaci s rýží.
Mochi – rýžové koláčky
Poke – rybí salát, podobný jihoamerickému ceviche, směs ryb nebo seafoodu s rajčaty, cibulkou, mořskými řasami, hawajskými oříšky kukui a další
Cajun kuchyně resp. kreolská kuchyně (lousianská) je tzv. kuchyní rolnickou (sedláckou). Zpočátku ovlivněná francouzskými přistěhovalci, postupně přijímá mnohé z kultur afrických kmenů. Je to kuchyně vydatných kořeněných jídel, častou přílohou je rýže a fazole. Z koření bývá hlavně zastoupen česnek, pepř všeho druhu, tymián a papričky cayenne. Typickým produktem této kuchyně je ostrá omáčka Tabasco. Mezi cajunské resp. kreolské pokrmy můžeme zařadit například:
Yambalaya – pokrm z rýže, masa, zeleniny – hlavně rajčat a koření (velice podobné španělské paelle). Častou přísadou je speciální klobáska Andouile, původem z Francie.
Gumbo – dušená směs nebo polévka z masa, vývaru a zeleniny. Zeleninou často bývá okra – plod ibišku jedlého, který je v Africe, Asii a Středomoří oblíbenou zeleninou.