Konec roku bývá zpravidla sezónou lanýžů. Pokud jste milovníkem této houby, připravili jsme pro Vás přehled několika vybraných restaurací v Praze, kde si tuto exkluzivní lahůdku můžete dopřát čerstvou.
Lanýž je vzácná houba, která roste pod zemí v symbióze především s duby. Pěstování lanýžů je velmi obtížné, houba nemá nadzemní část, proto se k jejímu hledání využívají speciálně cvičení psi a prasata. Lanýž je výrazně aromaticky a používá se jako koření. Nejznámější a nejdražší lanýže jsou lanýže zimní a ty rozlišujeme na černé lanýže (Tuber melanosporum) zvané Périgordské lanýže nebo ještě dražší bílé lanýže (Tuber magnatum) zvané Piemontské lanýže.
Lanýže se obvykle nastrouhané v malém množství přidávají k hotovým pokrmům a do omáček a největší použítí mají ve francouzské kuchyni a italské kuchyni. Nejčastěji se přidávají na těstoviny, italské risotto, vaječná jídla, steaky, paštiky, nádivky a další.
Příští lanýžovou sezónu připravujeme.