Vietnamská kuchyně

Vietnamská kuchyně je mimořádné zdravá, je zde kladen důraz na konzumaci čerstvých plodin, kterých je celoročně hojnost. Většina bylinek, zeleniny a ovoce je v jídle v syrovém stavu, zachovává si veškeré svoje hodnoty a dodává jídlu jedinečnou chuť.

Vietnamská kuchyně je částečně také ovlivněna kuchyní francouzskou. Vietnamci mají obdobně jako Francouzi velmi kladný vztah k jídlu. Kombinace francouzského a asijského vaření dělá z této kuchyně skutečný kulinářský skvost. Další kuchyně, které ovlivňují vietnamské vaření, jsou čínská a thajská.

Asijské restaurace v Praze

Jídlo se zde nejčastěji upravuje dušením a na páře, tuku se používá méně než třeba v čínském vaření. Základem vietnamského vaření je rýže. Mezi další důležité suroviny patří rybí a krevetová omáčka, zelenina, koření a bylinky, maso, ryby a mořské plody. Velmi oblíbené je i ovoce, které se konzumuje často nakládané a kandované. Z masa se nejčastěji používá vepřové a kuřecí, méně hovězí a další. Jižní Vietnam je bohatý na ryby a mořské plody, v deltě Mekongu se pak konzumuje hodně ryb říčních.

Mezi nejdůležitější koření patří citrónová tráva, máta, vietnamská máta (podobné koriandru), koriandr a bazalka. Některé pokrmy jsou pro Evropana až příliš exotické, od konzumace různých hadů, hmyzu a psů. V běžných restauracích se s nimi nesetkáme mimo samotný Vietnam.

Vietnam je na rozdíl od svých sousedů zaměřen více na pití kávy než čaje. Vietnamská káva je velmi silná a obvykle se podává s kondenzovaným mlékem studená nebo horká, někdy s jogurtem.

Vybrané typické vietnamské speciality:

Bun Cha – jednoduchý a oblíbený vietnamská pokrm. Grilované vepřové maso podávané s nudlemi a salátem
Banh Mi – vietnamská bageta, tradiční pouliční specialita ovlivněná francouzským kolonialismem. Jedná se o klasickou obloženou bagetu v nejrůznějších variantách, často doplněnou o vietnamské ingredience, například koriandr, chilli, nebo tofu. Mouka na bagetu bývá částečně rýžová.
My Quang – pokrm z širokých rýžových nudlí, vepřového masa, koření a vejce.
Bun bo Hue – oblíbená nudlová polévka ze středního Vietnamu s hovězím nebo vepřovým masem, citrónovou trávou, koriandrem, limetkou, krevetovou omáčkou, fazolovými výhonky. Základem je hovězí vývar. Nudle na rozdíl od polévky Pho jsou kulaté.
Bun bo nam bo – tradiční vietnamská specialita, rýžové nudle se zeleninou a hovězím masem.
Canh chua – rybí polévka s ananasem, rajčaty, chilli, tamarindem, zázvorem, citrónovou trávou, koriandrem, zelenými cibulkami, občas se přidávají i plody moře (krevety, sépie). Dělá se jak z mořských tak sladkovodních ryb.
Bun rieu – krabí polévka s nudlemi. Používají se převážně sladkovodní krabi z rýžových polí, přidává se rajčatový vývar, rýžové nudle, koření.
Banh xeo / Bahn Khoái – palačinky z rýžové mouky, plněné vepřovým masem, krevetami, fazolovými výhonky a bylinkami.
Pho – masová polévka s plochými rýžovými nudlemi, nejčastější verze je s hovězím masem (Pho Bo). Maso je nakrájené v polévce na tenké plátky, přidávají se čerstvé bylinky, zázvor, česnek, výhonky a chilli.
Banh Chung – tradiční vietnamský rýžový koláč. Vyrábí se z rýže, vepřového masa a fazolové pasty. To vše se úhledně balí do velkého zeleného listu, ve kterém se vaří celý den. Podává se obvykle s naloženou kyselou zeleninou a konzumuje se na oslavy Nového Roku.
Bánh cuon – rolky z rýžového těsta, plněné vepřovým masem a houbami, dušené na páře. Jako příloha se podávají většinou fazolové výhonky a sladkokyselá omáčka z limetek, rybí omáčky a cukru.
Goi cuon (letní rolka) – velmi oblíbená rolka z nesmaženého rýžového těsta, plněná krevetami, vepřovým masem, čerstvou zeleninou. Rolky se namáčejí v omáčce složené se sojové omáčky, arašídové pasty a česneku.
Canh chua cá – rybí polévka z delty Mekongu, obvykle ze sladkovodních ryb. Přidává se zelenina, ananas, bylinky, rybí omáčka a tamarind.

Přejít nahoru