Italská kuchyně

Italská kuchyně je zdravá, používá čerstvé suroviny a obvykle bývá jednoduchá na přípravu. Italové jsou vášniví milovníci jídla, umí mistrně upravovat zeleninu, ryby, sladkosti nebo těstoviny a dali také světu slavné šunky, sýry nebo vína.

Italská kuchyně je jednou z nejoblíbenějších světových kuchyní. Skvěle kombinuje jednotlivé ingredience a vytváří opravdu kulinářský požitek.

Mezi základní a důležité ingredience italské kuchyně patří těstoviny, maso, ryby a mořské plody, mléčné výrobky, olivy, olivový olej, houby, rýže, sýry, víno, zelenina, ovoce, pečivo, čerstvé bylinky a koření. Italové také milují nejrůznější lahůdky a zákusky, zmrzlinu a v neposlední řadě kávu.

Italské těstoviny
Velmi oblíbené jsou již zmíněné těstoviny, které se dělají po celé Itálii v nejrůznějších tvarech. Nejznámější jsou spaghetti, macaroni, tagliatelle, linguine, lasagne, penne, caneloni, fusilli, gnocchi, nebo plněné tortellini a ravioli.

Italské lahůdky
Slavné sušené šunky z Parmy zná celý svět. Ze sýrů je třeba připomenout Parmigiano-Reggiano (parmazán), gorgonzolu, mozzarelu, Provolone, Ricottu, Pecorino, nebo krém Mascarpone. Z lahůdek připomeňme sušená rajčata, lanýže, nakládané artyčoky, houby, olivy, lilky, kapary, ančovičky, uzeniny běžné i ze zvěřiny a množství sušených mas a salámů jako například bresaola, pancetta, coppa a další. Velmi oblíbený je také salám mortadella.

Italské víno

Itálie patří mezi nejdůležitější evropské producenty vína, které se pěstuje od severu země až po Sicílii. Mezi ty nejznámější patří například Amarone, Montepulciano d’Abruzzo, Lambrusco, Barolo, Brunello di Montalcino, Marsala, Chianti, Prosecco, Soave, Nero d’Avola, Nobile di Montepulciano nebo třeba luxusní Sassicaia.

V italské kuchyni je zvykem servírování o více chodech, předkrm, první a druhý chod, sladký zákusek nebo sýry a ovoce. (Antipasti, Primo piatto, Secondo piatto, Fromaggio, Dolce)

Před samotným předkrmem je zvykem podávat na stůl misku s olivovým olejem a balzamikovým octem, do kterého se namáčí bílý chléb. Po jídle bývá zvykem pití kávy, ke které se obvykle objednává sklenička tvrdšího alkoholu, např. tradiční grappa, limoncello nebo sambucca.

Italské restaurace v Praze

Vybrané typické italské speciality:

Bistecca Fiorentina – T-bone nebo Porterhouse steak na grilu. Jedná se část vysokého roštěnce se svíčkovou včetně kosti.
Brodetto – hustá rybí polévka, obsahuje více druhů ryb, mušle, krevety a sépie.
Carpaccio – oblíbený předkrm. Na velmi tenké plátky krájené syrové hovězí maso ze svíčkové, na talíři pokapané citrónem, olivovým olejem a čerstvě mletým pepřem. Někdy se přidává strouhaný parmazán nebo lanýž. Carpaccio se dělá
i ze syrových ryb (tuňáka, lososa). V poslední době je modní i carpaccio z ovoce (jahod, ananasu).
Fiori di Zucca – oblíbená specialita, obalované smažené květy cukety, podávané v rajčatové omáčce, někdy plněné ančovičkami.
Insalata Caprese – typický italský předkrm, na plátky nakrájená mozzarella, rajčata s čerstvou bazalkou, pokapaná olivovým olejem a kořeněná čerstvým drceným pepřem.
Lasagne – oblíbený zapečený pokrm z plátových širokých nudlí, prokládaných nejrůznější náplní, nejčastěji mletým masem a rajčatovou omáčkou nebo špenátem a sýrem, variant je mnoho.
Melanzane al forno – zapečené plátky lilku prokládané rajčatovou omáčkou a čerstvými rajčaty a sýrem, česnekem a petrželkou.
Minestrone – známá zeleninová polévka ve vývaru, někdy se přidávají těstoviny.
Osso buco – pokrm z telecího masa. Používají se plátky masa s kostí (s morkem), nejčastěji z kýty nebo nožiček. Maso se dusí ve vývaru společně se zeleninou, hlavně rajčaty, cibulí, vínem a kořením.
Panna cotta – italský zákusek. Vařená smetana s mlékem cukrem a želatinou. Po vychladnutí získává charakter pudinku, obvykle se podává s karamelem nebo ovocnými omáčkami a čerstvým ovocem.
Panzanella – tradiční toskánský salát se připravuje z chleba a rajčat s olivovým olejem a octem.
Penne all’arrabbiata – těstoviny penne s česnekem, rajčaty, bazalkou a chilli, jedna z nejběžnějších úprav italských těstovin.
Pizza – snad nejznámější italské jídlo na světě je pizza, což je koláč zpravidla kruhového tvaru z velmi tenkého těsta a nejrůznějších ingrediencí na něj nakladených a zapečených v peci. Existují snad tisíce druhů pizzy, ale nejznámější je Pizza Margherita, která je složená jen z rajčat, bazalky a mozzarelly, Pizza ai quattro formaggi – ze 4 druhů sýra, Pizza capricciosa, na které jsou rajčata, mozzarela, artyčoky, vajíčka, žampióny, bazalka, sušená šunka a Pizza Napoletana, na které jsou kromě rajčat ančovičky a olivy.
Pizzoccheri – široké nudle z pohankové mouky, podávané s vařenou zeleninou a bramborem, sypané sýrem. Specialita z oblasti italských Alp.
Prosciutto e melone – tradiční lehký předkrm, jedná se o nakrájenou sušenou šunku, obvykle parmskou a plátky cukrového melounu.
Ragu alla bolognese – populární směs z mletého masa, která se nejčastěji podává s těstovinami. Skládá se z hovězího nebo vepřového masa, rajčatové omáčky a zeleniny, přidává se koření a červené nebo bílé víno.
Ribollita – toskánská polévka z fazolí, chleba a zeleniny.
Risotto – tradiční italské jídlo z rýže. Variant je mnoho, přidávají se houby, maso, ryby, víno, sýr, koření a zelenina. Používá se speciální rýže Carnaroli, Arborio a další.
Risotto al nero – černé rizoto, obarvené inkoustem ze sépie, která pokrmu dodává nejen černou barvu, ale i nezaměnitelnou chuť. Přidávají se často plody moře, houby nebo zelenina.
Sarde in saor – benátská specialita, pečené sardinky, naložené ve skladkokyselém nálevu s cibulí a rozinkami.
Saltimbocca alla Romana – závitky z telecích řízků plněné bylinkami a sušenou parmskou šunkou, marinované ve víně.
Spaghetti all‘ aglio, olio e peperoncino – u Italů velmi oblíbená a rychlá úprava špaget, na které se dává orestovaný česnek s pálivými papričkami a čerstvou petrželkou a rajčaty.
Spaghetti alla Carbonara – populární úprava špaget nebo jiných těstovin. Základem je omáčka z vajec, smetany, sýra a pancetty (sušeného vepřového boku) nebo slaniny.
Tiramisu – slavný a oblíbený zákusek z piškotů se sýrem mascarpone, kávou, smetanou a cukrem, při servírování se posypává kakaem.
Trippa alla Fiorentina – Florentinské dršťky v rajčatové omáčce s parmezánem.

Přejít nahoru